Zwemmers kunnen deze zomer niet terecht in het natuurbad De Eendracht bij camping Mattenburg in Nieuw-Vossemeer.

Beheerster van het natuurbad Angelique Schreurs draait al een aantal jaar verlies op het zwembad. Nu er aan het begin van het zwemseizoen ook nog eens zwemmersjeuk is geconstateerd is voor Schreurs de maat vol. Ze stopt ermee.

Natuurbad De Eendracht wordt al jaren door Angelique gehuurd van een Rijksvastgoedbedrijf. Vroeger kwamen er op een zonnige dag zo’n 800 tot 1200 mensen op het natuurbad af, maar tegenwoordig trekt het bad maximaal 200 mensen.

"De erfpacht wordt nog niet eens terug verdiend en ondertussen mag ik er bijna niets doen, omdat het aan het Rijn-Scheldekanaal ligt", vertelt Angelique.

Ondertussen moet ze wel zelf zorgen voor het onderhoud van het bad. "Het is een super mooie locatie, maar er zit echt heel veel werk in. Je bent er eigenlijk dag en nacht mee bezig." Het grootste gedeelte van het onderhoud wordt door de 69-jarige vader van Angelique gedaan. "Maar, hij wordt ook steeds ouder."

Zwemmersjeuk

Een aantal jaar heeft Schreurs het bad opengehouden, ondanks dat ze verlies maakte op het bad. "We wilden het natuurbad zo lang mogelijk behouden, maar nu onlangs zwemmersjeuk is geconstateerd vond ik het genoeg. Ik stop ermee." Op één van de eerste mooie dagen van het jaar, kregen vier kinderen last van zwemmersjeuk.

Volgens Angelique ontstaat de jeuk door slakken in het water. Zij leggen kleine wormpjes die in de huid kruipen en daar doodgaan. "Dat zorgt voor ontzettende jeuk." Om het natuurbad weer helemaal in orde te krijgen zou het bad helemaal afgegraven moeten worden, wat zorgt voor een kostenpost van nog eens duizenden euro’s.

Blauwalg

"Dan nog is het de vraag of we open zouden kunnen, want de kans op blauwalg is in deze tijd van het jaar erg groot. Als er blauwalg zou ontstaan worden we sowieso door de provincie gesloten." Eerder dit jaar werd het meertje door de provincie nog op de lijst met goedgekeurde zwemplassen gezet.

Twee locaties (in Breda en in Landerd) zijn van de lijst afgevoerd, omdat zij niet meer aan de kwaliteitseisen voldoen. Voor nog eens drie locaties (in Eersel, Hank en Chaam) kondigde de provincie aan dat er nader onderzoek nodig was naar de waterkwaliteit.