De laatste speler uit Bergen op Zoom die de jeugdopleiding van voetbalclub PSV doorliep, is nog altijd Abel Tamata.

Sidali Bouraba (9 jaar) hoopt de volgende te zijn. Over een paar maanden begint de voormalige speler van FC Bergen aan zijn tweede seizoen in het shirt van de Eindhovenaren. 

Alles ademt voetbal rondom Sidali Bouraba. Volgens zijn vader was alles dat op de grond lag in de kamer het doelwit van Sidali’s voeten. Kussens, sinaasappels, ballonnen, als Sidali iets zag, dan moest hij het met zijn voeten aanraken.

FC Bergen

Op vijfjarige leeftijd maakte Sidali zijn debuut bij de mini’s van FC Bergen. Daarvoor was al duidelijk dat hij talent had. "Hij schopte al tegen alles wat rond was", vertelt zijn vader. "Op de peuterspeelzaal interesseerde hij zich niet zo in het spelen met treintjes of met blokken. Alleen spelen met een voetbal vond hij leuk." 

Het eerste seizoen werd Sidali topscorer van zijn team, waarmee hij interesse wekte van een scout van PSV. Pas een seizoen later trok dezelfde scout aan de bel, na een wedstrijd van FC Bergen op bezoek bij R.K.V.V. Roosendaal.

De vader van Sidali en zijn trainer werden op de hoogte gebracht van het mooie nieuws dat hij het seizoen daarop welkom was bij PSV onder 9. "Natuurlijk waren we trots", blikt de vader van Sidali terug.

"Al waren er naast Sidali nog 149 andere talentvolle jongens geselecteerd. We hebben nog vier, vijf keer naar de Hertgang toe gemoeten voor selectietrainingen. Uiteindelijk bleven er 25 over, waaronder Sidali."

Iniesta

Als je Sidali vraagt naar zijn idool, dan geeft hij binnen een halve tel antwoord: Iniesta. "Bij FC Bergen stond ik in de spits", vertelt Sidali, "maar het liefste ben ik middenvelder. Net als Iniesta. Ik heb hem al veel op televisie gezien en ik hoop ooit even goed te worden als hem." 

Toch is FC Barcelona, de club waar Andrés Iniesta bij speelt, niet meer het favoriete team van de jonge Bergenaar. "Hij is overgestapt naar Real Madrid", lacht zijn vader.

"Al volgt Sadili alle topclubs wel. Vraag maar naar een speler en hij weet precies waar hij speelt. Hij volgt alle wedstrijden ook op televisie. Studio Sport, Champions League, noem maar op. Soms word je er wel even moe van, haha." 

Zelf komt Sidali als PSV’er al regelmatig op trainingscomplexen van de grote topclubs. De 9-jarige voetballer speelde onder andere al wedstrijden in Engeland, tegen Southampton.

PSV-fundament

Inmiddels zit het eerste seizoen in het PSV-shirt er op. Aan het eind van de rit werd PSV F1, met Sidali Bouraba op het veld, ruim kampioen in de hoofdklasse. "We speelden in regio Eindhoven tegen tegenstanders als UNA en Veldhoven", vertelt Sidali trots.

Ook volgend seizoen rijdt de familie wekelijks naar Eindhoven toe voor de wedstrijden. Voor de trainingen hoeft er gelukkig niet zo ver gereden te worden.

"Sidali zit bij het zogeheten PSV-fundament. Alle jongens in het fundament hebben een contract gekregen voor vier jaar. Andere clubs kunnen in die vier jaar geen spelers van PSV wegplukken. Mede door het fundament is er voor gezorgd dat Sidali drie keer in de week kan trainen bij NAC Breda, samen met een paar andere talenten." 

NAC is één van de clubs waar Sidali eventueel naartoe zou kunnen na vier jaar PSV. Doel van het PSV-fundament is ervoor te zorgen dat de getalenteerde jongens niet meer terugvallen naar het amateurvoetbal. De meest getalenteerde spelers blijven na vier jaar bij de D-pupillen van PSV.

De overige spelers verspreiden zich over de overige Brabantse betaald voetbalclubs.