Het is sinds woensdag een drukke dierenboel op Kijk in de Pot nu Circus Freiwald zijn kamp in het park heeft opgeslagen. 

Van 23 juni tot en met 3 juli verzorgt het circus acht optredens rondom het thema ‘In 120 minuten rond de wereld’, maar olifant Buba zal daar vanwege het verbod op wilde dieren bij circussen geen deel van uitmaken.

De Duitse circusfamilie Freiwald is woensdagochtend met vijftien mannen en vrouwen meteen aan de slag gegaan met het opbouwen van het circus en alles wat daarbij komt kijken.

Natascha Freiwald, zelf voetjongleur, paardrijdster en spreekstalmeester, noemt het circus traditioneel met een moderne impact. "Onze acts zijn traditioneel, maar onze verlichting en geluidstechniek is erg modern." Het thema van de voorstellingen is ‘In 120 minuten de wereld rond met clown Jeffrey’.

Jong en oud

"Hij zorgt voor de rode draad in de voorstelling en neemt de bezoekers mee naar verschillende plekken, zoals Afrika, Spanje, Disneyland en het land van fantasie", aldus Natascha Freiwald. Het programma is voor zowel jong als oud aantrekkelijk.

"Wij willen dat het publiek na de show vertrekt met het gevoel van ‘Dat had ik niet verwacht’."

Wilde dieren

Tijdens de pauze is er voor kinderen de mogelijkheid om een ritje te maken op een kameel. "Vroeger mochten de kinderen op Buba rijden, maar dat mag nu natuurlijk niet meer." 

In september 2015 is een nieuwe wet aangenomen waarmee een verbod is gekomen op het houden van dieren ten behoeve van circussen en andere optredens.

De enige dieren die nu nog gebruikt mogen worden in een circus zijn: Ezels, paarden, honden, katten, runderen, schapen, geiten, varkens, lama's, alpaca's, kamelen, dromedarissen, konijnen en bruine ratten.

Gedominiceerd 

Volgens Natascha Freiwald had de wet betrekking op tien dieren in Nederland. Daarvan zijn er nu nog vier over. "Onze olifant en onze twee zebra’s en er is nog een olifant in het noorden van het land. Van de overige zes dieren zijn er een aantal naar het buitenland verhuisd en de andere zijn overleden." 

De kamelen van Circus Freiwald mogen wel optreden omdat deze dieren gedominiceerd zouden zijn. "Ze worden op papier gezien als huisdieren", vertelt Freiwald.

Regels

Natascha Freiwald geeft aan dat ze weinig begrip heeft voor de nieuwe wet. "Er is nooit iemand geweest die bij ons is komen kijken hoe wij omgaan met de beesten. Onze olifant staat korter in een vrachtwagen dan de meeste paarden die gebruikt worden voor races." 

Volgens de circusartiest is de wet gebaseerd op verhalen van dierenactivisten en foto’s uit de jaren zeventig en tachtig die gemaakt zijn in Oost-Europa en Amerika. Volgens Freiwald hoeft er geen verbod te zijn op het gebruiken van dieren in circusoptredens, zolang er maar regels worden opgezet om het welzijn van de dieren te garanderen.

"Wij hebben twee tentstallen, zodra de dieren uitstappen staat de stal al klaar met daarin drinken, hooi, takken, et cetera." Daarnaast gaan de dieren drie keer per jaar naar de dierenarts en er worden logboeken bijgehouden. "Wij leven van onze dieren, natuurlijk zorgen we dan voor hun welzijn."

Circus Freiwald

De Duitse circusfamilie is al 25 jaar actief in de circusbranche en acht jaar geleden zetten zij hun eigen circus op: Circus Freiwald.

"We willen met onze shows de ogen openen van jongeren. Ze zijn teveel bezig met techniek, zoals Playstations en computers. Wij willen ze weer cultuur en traditie meegeven; ze iets laten beleven wat mooi is."