Geen wachtlijsten voor gratis huwelijk in Tholen

Wie gratis in het huwelijksbootje wil stappen op het gemeentehuis in Tholen, hoeft geen maanden te wachten.

Het kosteloos trouwen is in de rest van het land behoorlijk populair met als gevolg dat er wachtlijsten ontstaan, maar hiervan is in de gemeente Tholen geen sprake.

"Er is geen wachtlijst, maar we hebben de ceremonie niet verder hoeven te versoberen om de kosten en de aanvragen te beperken", zo laat een woordvoerder van de gemeente Tholen desgevraagd weten.

In andere gemeenten nemen de wachtlijsten om gratis in de echt met elkaar te worden verbonden enorm toe. Trouwlustigen geven hun geld liever uit aan de huwelijksreis of het feest dan aan de kosten die horen bij een huwelijksvoltrekking voor de gemeente of de kerk.

Om de kosten die het voor de gemeente met zich meebrengt te drukken, voelen veel Nederlandse gemeenten zich genoodzaakt de gratis ceremonie te versoberen.

Kosten

In Tholen is dat echter niet aan de orde, zo blijkt uit navraag. Vorig jaar besloten 57 echtparen om elkaar gratis het ja-woord te geven. Voor dit jaar staat de teller, tot 1 mei, op zestien koppels. In de gemeente Tholen kan alleen op dinsdagen om 9.00 uur en 9.30 uur gratis getrouwd worden.

De kosten voor een ‘niet kosteloos huwelijk’ bedragen in de gemeente Tholen 357 euro. "Dus wanneer er geen mogelijkheid zou zijn om een kosteloos huwelijk te sluiten, zou je dit bedrag keer het aantal kosteloze huwelijken in theorie kunnen ontvangen. De vraag is alleen of de koppels die nu voor een gratis huwelijk gingen, er dan ook nog steeds voor gekozen zouden hebben om te trouwen."

Sober

Wie kosteloos in de echt met elkaar verbonden wil worden, moet rekening houden met een sobere ceremonie. Het gaat alleen om de wettelijk verplichte handelingen: het ja-woord en het onderteken van de akte door bruidspaar en getuigen.

"De ceremonie is in de raadszaal en wordt voltrokken door een ambtenaar van de Burgerlijke Stand", aldus gemeentewoordvoerster Janet Gunter-Elenbaas. Dat betekent dat je dus niet getrouwd kan worden door een vriend of een familielid. Er kan ook niet gekozen worden welke ambtenaar.

"Het is een sobere ceremonie, dus geen speciale verzoeken, geen muziek en een standaard speech."

Tip de redactie