Thomashuis Lepelstraat organiseert eerste officiële ThomasOlympics

Tien teams met in totaal honderd verstandelijk gehandicapten van Thomashuizen door heel Nederland strijden vrijdag tegen elkaar tijdens de eerste ThomasOlympics.

Het evenement wordt georganiseerd door Thomashuis Lepelstraat en werd geopend door niemand minder dan de veldrijders Mathieu en David van der Poel. Zij reden in een side-by-sidefiets met enkele bewoners naar het hoofdpodium om aldaar de Olympische vlam te ontsteken.

Gedurende de hele dag werden er tal van spellen gespeeld tegen elkaar. Knuffelvolleybal, ringrijden op een side-by-sidefiets, vier op een rij, memory en een hindernisbaan. Het zijn een paar voorbeelden van de sporten en spellen die de verschillende teams tegen elkaar moeten spelen.

Ieder team weet het zeker: 'Wij gaan winnen'. Organisator Harry Willeboordse van Thomashuis Lepelstraat is razend enthousiast over deze dag. Samen met zijn zoon Jeffrey kwam hij op het idee voor de ThomasOlympics. Ze nodigden teams door heel Nederland uit en met resultaat.

Negen teams uit Middelharnis, Den Bommel, Oosterhout, Maartensdijk, Middelburg, Hellevoetssluis, Kruiningen, Etten-Leur en Assendelft meldden zich vrijdagochtend op het terrein in Lepelstraat. Laatstgenoemde moest een reis afleggen van meer dan anderhalf uur.

"Dat is het waard. Dit soort evenementen zorgen ervoor dat je weer teruggaat naar hoe het begonnen is: als één grote familie bij elkaar."

Lepelstraat

Volgens Willeboordse is dat ook de kracht van een Thomashuis. "Ik woon bij mijn winkel. De acht bewoners van Thomashuis Lepelstraat wonen in hetzelfde gebouw als mijn gezin en daardoor zijn er hele korte lijntjes."

De ondernemer is in 2009 begonnen omdat er volgens hem te weinig tijd werd besteed aan de zorg voor verstandelijk gehandicapten. "Bij andere instellingen heb je vaak één persoon op een groep, waardoor je minder flexibel bent. Daar is het altijd de vraag: 'Wie staat er vandaag op de groep'." 

"Bij ons weten de bewoners dat, want dat zijn wij." Zoon Jeffrey Willeboordse haakt daarop in: "Vandaag laat zien dat je met een klein budget, maar veel passie en doorzettingsvermogen iets moois kan bereiken."

In Lepelstraat werken zes vaste medewerkers die Harry, zijn vrouw Anita en de drie kinderen ondersteunen. "We proberen de huiselijkheid te benaderen. We gaan dagjes weg met de bewoners, we gaan op reis met ze en we organiseren tal van leuke evenementen." Soms kan het werk echter ook zwaar zijn. "Wij zijn altijd op ons werk. Als we vrij willen zijn, moeten we weg van huis."

Thomashuis

Thomashuizen zijn zorgformules voor mensen met een verstandelijke beperking. Verspreid over heel Nederland zijn er zo’n 120 franchisers. Oprichter Hans van Putten was aanwezig bij de eerste editie van de ThomasOlympics en vertelde dat hij ‘zo trots als een aap’ is.

“De vitaliteit bruist er vanaf!” Volgens de oprichter is het heel bijzonder dat dit zo heeft uit kunnen groeien. Hij sprak dan ook zijn dankwoord uit aan het organiserende team en beloofde om de Olympische Spelen voor de Thomashuizen volgend jaar voor alle huizen te organiseren.

“Ik ben alles behalve sportief, maar ik kan wel drinken en juichen. Maak er wat moois van!”

Tip de redactie