De gemeenteraad neemt donderdag een besluit over het wel of niet verhogen van de gemeentelijke subsidie aan poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom.

Het podium geeft aan dat het extra gevraagde bedrag van 150.000 euro nodig is om tot een goede meerjarenbegroting te komen en om een gezonde organisatie te blijven. Tijdens de oordeelvormende vergadering worden de bestuurders van Gebouw-T aan de tand gevoeld door de raadsleden van de gemeenteraad. 

Het gaat om een behoorlijke smak geld; 150.000 euro per jaar aan extra subsidie voor het poppodium. Daarom mag de gemeenteraad natuurlijk best kritisch zijn over het beleid van het poppodium.

Zo vraagt Peet Bakx, raadslid van de BSD zich af waarom de bezoekersaantallen ongeveer gelijk zijn gebleven de afgelopen jaren terwijl er wel meer evenementen zijn georganiseerd door het poppodium. Gert-Jan de Koster, zakelijk leider van Gebouw-T geeft aan dat de bezoekersaantallen inderdaad niet zijn gestegen de afgelopen jaren.

"We hebben in het begin met name veel jeugd in het podium gezien omdat het iets nieuws was. Naarmate de tijd vordert, stijgt de leeftijd van onze bezoekers terwijl het jeugdige publiek ergens anders uitgaat", aldus De Koster.

Dit komt volgens hem omdat het poppodium te maken heeft met de nieuwe drank- en horecawet die het zeer strikt naleven.

Uitgaven

De zakelijk leider benadrukt daarnaast dat het poppodium het heel erg goed doet. Zo geeft een bezoeker gemiddeld gezien veel uit in het poppodium en wordt er veel geld binnengehaald door slimme deals te sluiten. Het probleem zit volgens hem dan ook niet aan de inkomstenkant maar aan de kant van de uitgaven.

Chris Moerkerken vraagt zich namens de D66 af of de verhoging van de subsidie genoeg is. "We willen niet dat we hier over een paar jaar weer zitten en blijkt dat deze subsidie niet genoeg is en dat er meer geld bij moet", aldus de D66 politicus.

De Koster benadrukt dat er binnen de nieuwe begroting ook ruimte is opgenomen voor een potje om klappen op te vangen. "Je kunt met 99,9 procent zekerheid zeggen dat we met dit bedrag een structureel sluitende begroting kunnen maken", verklaart de zakelijk leider.

A-status

Tijdens het debat gaat het een aantal keer over de A-status van Gebouw-T. Op dit gebied lijken sommige raadsleden het bestuur van Gebouw-T en de wethouder op een andere golflengte te zitten.

Zo wordt er vanuit de raad enkele keren gevraagd wat de kosten zijn om de zogenaamde A-status voor podia te behouden en of het niet goedkoper zou zijn om voor een B-status te gaan.

Arjan van der Weegen legt uit dat de status niet zozeer iets te maken heeft met kosten maar iets dat wordt toegekend door het fonds podiumkunsten. "Hierdoor krijgen we extra geld en waardering en willen er talentvolle jonge bands in Gebouw-T komen spelen. De A-status kost dus geen geld maar levert geld op", aldus De Koster.

Beslissing

Donderdag 23 juni houdt de gemeenteraad een vergadering beleidskader waarin wordt besloten of het poppodium de extra subsidie krijgt. Als het aan inspreker, maatschappijleraar en organisator van feesten Volkan Tasdan ligt, wordt er positief besloten voor het Berge poppodium.

"De gemeente Bergen op Zoom heeft een hoop parels maar door de aanwezigheid van Gebouw-T komt alles bij elkaar tot een grote parelketting", geeft Tasdan aan. Hij omschrijft het podium dan ook niet voor niets als het kloppend hart van cultureel Bergen op Zoom en een plek waar culturen maar ook jongeren en ouderen bij elkaar komen.