Gemeente waarschuwt voor stankoverlast dode varkens

De gemeente Steenbergen waarschuwt inwoners van Kruisland en Oud-Gastel voor mogelijke stankoverlast van de varkens die op vrijdag 10 juni om het leven kwamen door een grote brand in twee varkensstallen in Kruisland.

Inmiddels is bekend dat er 2688 varkens om zijn gekomen in de brand. De brandweer heeft 5600 varkens weten te redden. Er wordt hard gewerkt om de varkens te ruimen, maar door de brand zijn de stallen ingestort. De varkens liggen onder het puin van het ingestorte dag, maar zijn moeilijk te bereiken.

“De veiligheid van de ruimers moet gewaarborgd kunnen worden”, aldus de gemeente Steenbergen. Het ruimen van de varkens gaat daarom nog wat meer tijd kosten, de verwachting is dat voor het komende weekend alle varkens weg zijn.

Overlast

“In de tussentijd kan in de buurt van de afgebrande varkensstallen stankoverlast ontstaan. Ook kunnen inwoners van Kruisland en Oud-Gastel hier last van hebben, dit is afhankelijk van de windrichting.” Burgemeester Ruud van den Belt heeft contact opgenomen met collega Giel Janssen van de gemeente Halderberge.

“De gemeente adviseert inwoners in de directe omgeving van de stallen om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden. De GGD verwacht niet dat er op de langere termijn effecten op de gezondheid van omwonenden optreden. Op de korte termijn kunnen inwoners stankoverlast ervaren.”

Tip de redactie