Kinderen zaaien nieuwe ‘speeltuin’ in bij Kuipersdreef

Kinderen uit de Kuipersdreef in Tholen hebben woensdag hun nieuwe speeltuin ingezaaid met gras. 

Vanwege bezuinigingen bij de gemeente zijn er geen traditionele speeltoestellen geplaatst. Daarvoor in de plaats is een zogenaamde speelaanleiding aangelegd, bestaande uit een heuvel met een tunnel en een aantal stenen. Op deze manier worden de kinderen uitgedaagd om op een creatieve manier te spelen.

Tijdens het inzaaien werd de speelplek meteen door een aantal kinderen getest. “Hij is goedgekeurd!”, riep een van de kindjes. Omdat het gezaaide gras nu eerst moet gaan bloeien mogen de kinderen pas over ongeveer anderhalve week echt gaan spelen op de nieuwe plek.

Ze kunnen eigenlijk niet wachten, maar toch moet dat even. Om er alsnog een leuke dag van te maken is de hulp ingeroepen van sportcoach Rosaline van den Heuvel en stagiaire Wendy de Wilde. Zij nemen de kinderen mee naar het naastgelegen grasveld voor wat leuke spelletjes, zoals touwtrekken, tikkertje en tennissen.

“De speelaanleiding is enorm belangrijk voor kinderen. De zomervakantie komt er aan, en niet alle kinderen gaan op vakantie.” Volgens Rosaline is het dan ook belangrijk dat er voor die kinderen iets in de buurt is waar de kinderen kunnen spelen.

Daarnaast is er nu meer plek om bijvoorbeeld te voetballen op het veldje. “De kinderen zijn creatief genoeg om zelf iets te verzinnen.”

Vernieuwd

Op de plaats waar nu de speelaanleiding staat, stonden eerder wel speeltoestellen, maar volgens de kinderen was dat zomaar saai. “En er was drijfzand”, stelt een van de kinderen doelende op de modder die er lag. “Pas als er geen drijfzand meer ligt, mag ik er weer spelen van mijn moeder.”

Nel Groeneweg woont bijna naast de speelplaats, maar zag er bijna geen kinderen meer spelen. “Het is netjes opgepakt”, stelt de buurtbewoonster. “Wat er eerst stond was niet veel. Een glijbaan, een wip en een bankje, maar het was een grote modderpoel en de katten gebruikten de plek als kattenbak.”

Of de kinderen zich genoeg kunnen uitleven op de speelaanleiding weet Nel niet. “Maar mijn kleinkinderen hebben hier altijd gespeeld en dat zullen ze straks ook weer doen.”

Burgerparticipatie

De metamorfose op de Kuipersdreef heeft maar enkele weken geduurd vertelt Karin Bommelijn, beleidsmedewerker Welzijn bij de gemeente Tholen. “Dat komt allemaal dankzij een enthousiaste buurtbewoner: Tanja Schot.”

Zij nam zelf contact op met de gemeente omdat de speelplek een doorn in het oog van de buurtbewoners was. “Doordat zij meehielp hebben we heel snel kunnen handelen.” Er werd een ontwerp gemaakt en Schot ging zelf langs de deuren om de mening van de buurt te peilen.

Toen dat akkoord was, kon de speelaanleiding gerealiseerd worden. Zo snel gaat het niet in alle kernen. De gemeente is nu ruim anderhalf jaar bezig met de bezuiniging op de speeltoestellen. Door speelaanleidingen te realiseren bespaard de gemeente op onderhoudskosten van de speeltoestellen.

“We willen minder speelterreinen en minder speeltoestellen. Daarom gaan we in alle kernen in gesprek met de buurt om te kijken wat we kunnen realiseren. In de kern Tholen hebben we bijna alles gehad.” In Sint-Annaland moet de gemeente nog aan de bak, alsook in Smerdiek en Poortvliet. “We zitten ongeveer op de helft”, besluit Bommelijn.

Tip de redactie