Pastoor zegent nieuwe vlaggen voor Maria Ommegang

Pastoor Paul Verbeek van de Lievevrouweparochie in Bergen op Zoom heeft woensdag in de Gertrudiskerk de nieuwe Maria Ommegangvlaggen gezegend.

De vlaggen hangen sinds deze week in de binnenstad van Bergen op Zoom en zijn ontstaan uit een samenwerking tussen StaBoz, Sterck, de gemeente en Stichting Samenwerking. Naast de vlaggen werden ook de – speciaal voor de Maria Ommegang gemaakte- Lievevrouwekoeken van Bakkerij Stapelkamp gezegend.

Hingen er eerst Belgische vlaggen in de binnenstad van Bergen op Zoom in het thema van de Belgische week met een knipoog naar het EK, vanaf donderdag hangen er Maria Ommegangvlaggen door de stad. "Mocht België Europees kampioen worden, dan hangen we de vlaggen terug", aldus Wim van Poppelen.

Hij is bijzonder blij met de Maria Ommegangvlag. Het logo van de vlag werd ontworpen door wijlen Fons Gieles. De vlag is gestyled door Pim Huijgens en gemaakt door Jan van Eekeren. "Deze vlag is een overeenkomst met de Maria Ommegang, omdat zij de levende kerststal en de Drie Koningen-optredens hebben verzorgd."

Lievevrouwenkoek

Bergen op Zoom kent al een paar spraakmakende koeken. Zo is er de Brabantse Wal-koek en de Bastaert, maar nu komt daar ook de Lievevrouwenkoek bij. “De koek is eigenlijk ontstaan omdat we de Maria Ommegang op een andere manier onder de mensen willen brengen”, vertelt pastoor Paul Verbeek.

“We willen de traditie op deze manier opnieuw tot leven laten komen.” Verbeek nam daarom contact op met Bakkerij Stapelkamp. “Ik wist dat er in ieder geval iets van amandelen in moest, omdat amandelen een verwijzing zijn naar Maria.”

Daarnaast wilde de pastoor dat de koek of cake rond zou worden, omdat de Maria Ommegang ook een rondje is. “En de liefde voor Maria moest tot uiting komen.” Om dat te bewerkstelligen werd een rood fondante hart in het midden van de koek geplaatst. Twee jaar geleden werd de Lievevrouwekoek voor het eerst geïntroduceerd.

Manna in de woestijn

“Dat was best spannend”, vertelt Martine Stapelkamp. Vorig jaar waren de koeken alleen op bestelling verkrijgbaar. “Maar, we waren eigenlijk niet tevreden over de koek.” Daarom ging de bakker opnieuw aan de slag en kwam hij met een nieuwe versie van het recept.

“De cakejes zijn nu standaard in ons assortiment, de dagverse koeken kunnen alleen op bestelling verkregen worden”, aldus Stapelkamp. Tijdens het weekend van de Maria Ommegang zijn ook de dagverse koeken direct verkrijgbaar. “De dagverse koeken zijn ook echt maar één dag lekker”, vertelt pastoor Verbeek. “Dat is een mooie verwijzing naar het verhaal over Mozes en de Manna in de woestijn.”

Tip de redactie