Scholengemeenschap ’t Rijks zoekt volop aandacht Larissa Soeprigian

Voor veel leerlingen zijn de laatste schoolweken spannend maar voor de veertienjarige Larissa Soeprigian zijn de komende weken buitengewoon.

Wanneer staatssecretaris Dijkhoff niet luistert naar de hartenkreet: "Larissa moet blijven!" wordt zij, samen met haar elfjarige broertje Narek en moeder, uit Nederland verbannen. Zo beziet rector Leon de Rond van Scholengemeenschap ’t Rijks de situatie: "Ze is een Nederlands meisje en hoort hier thuis".

De school en Larissa pakken de laatste strohalm vast en treden met deze hartenkreet volop naar buiten. Ze hopen zoveel mogelijk mensen te bewegen de petitie tekenen. Die kan de beslissing van de staatssecretaris nog beïnvloeden.

Petitie

Het voelt als een grote steun in de rug dat, vanaf de start van de petitie-actie, de teller hard oploopt. De handtekeningen stromen, zowel op papier als digitaal, binnen. "We kunnen het haast niet bijhouden", vertelt Michael Schoonen, teamleider MAVO onderbouw.

Hij, rector De Rond en de klas van Larissa begeleidt door hun mentor Rob Aarts, zijn elke dag bezig met actievoeren. De klas doet dat op Facebook en door gedichtjes, posters en You Tubefilmpjes te maken. Het schoolteam belt met school- en andere bestuurders, politici en Kamerleden of geeft voorlichting.

Zo verspreidt de actie zich steeds sneller. Via Hart van Nederland kreeg de actie al landelijke aandacht, maar de actie leeft zeker ook lokaal. Kerken en andere scholen doen mee en tijdens de avondvierdaagse op Tholen wordt het oranje petitieformulier gedeeld.

Discussie

Ondanks de felle discussie die momenteel in Nederland over het vluchtelingenvraagstuk wordt gevoerd, zijn de reacties op deze actie positief, ondervinden De Rond en het actieteam. Op internet staan wel nare of kritische reacties. De Rond verbaasd zich over die discussies.

Sommige mensen vinden de wetten en procedures belangrijker dan de menselijke kant van het verhaal. "Wetten en regels moeten er zijn. Die zijn er ook hier op school, maar we regelen ook de uitzonderingen bij overtreding. De staatssecretaris heeft deze bevoegdheid ook en ik hoop dat hij een uitzondering maakt", aldus De Rond.

In zijn ogen wordt Larissa verbannen uit de gemeenschap waar ze thuishoort. Ze is hier geboren, voelt zich hier thuis en Armenië, het land waar haar ouders vandaan komen, kent ze helemaal niet. Hetzelfde geldt voor haar broertje Narek die op de RK Basisschool Sint Anthonius in Oud-Vossemeer zit.

"Het is een bijzonder verhaal", stelt De Rond. Larissa’s vader heeft wel een verblijfsvergunning maar haar moeder niet en de kinderen daarom ook niet. Toen bleek dat Larissa was uitgeprocedeerd, twijfelde De Rond geen moment en ging vierkant achter ‘zijn leerling’ en haar familie staan.

Mening

De aanhoudende en zich verhardende discussie rondom vluchtelingen was de reden dat Larissa lange tijd met haar geheim rondliep. "Ik was bang voor de mening van anderen", vertelt ze, alleen een aantal goede vriendinnen wisten het.

Nu moet ze in de openbaarheid treden, wat betekent dat ze sterk in haar schoenen moet staan. Ze heeft in alle honderd klassen haar verhaal vertelt en gaat dat ook op andere scholen nog doen. Ook is er steeds meer media-aandacht.

De actie en de steunbetuigingen doen haar en haar familie goed. "Mijn ouders willen steeds iedereen die helpt bedanken", vertelt ze. Dat hoeven ze niet te doen, zegt Schoonen haar. "Laten ze hun energie maar steken in actievoeren."

Tip de redactie