Madonna heeft haar kind terug en wordt omgeven door rozen

Zo’n zes jaar lang heeft het beeld Madonna achter de grote Gummaruskerk in Steenbergen gestaan zónder haar kind. 

Het hoofd van het kindje was door vandalisme verwijderd en is nooit meer terug gevonden. Beeldhouwer Niel Steenbergen maakte het beeld in 1933. Zijn kleinzoon Jelle Steendam restaureerde het dit jaar en zorgde ervoor dat Madonna weer herenigd werd met haar kind.

Dankzij de overleden pastoor Nieuwlaat kwam destijds het beeld achter de kerk te staan. Nu staat het erg dichtbij zijn graf. In 1974 werd het beeld Madonna met kind achter de Gummaruskerk geplaatst. Daar bleef het intact tot ongeveer 2010. Vanaf deze periode moest ze het zonder haar kind doen.

Het beeld werd groen en het stond steeds meer verscholen achter de grote Gummaruskerk tussen grote bomen. Geen goede plaats meer vonden Leontine Tijoe van de Stadsraad Steenbergen en het bestuur van de Sint Annaparochie.

Samen met Herman de Pagter en de Heemkundekring De Steenen Kamer werd er contact opgenomen met Stichting Niel Steenbergen. Vervolgens ging kleinzoon Jelle Steendam aan de slag. En het resultaat mag er zijn.

Betere bestemming

Madonna met kind oftewel Maria met kind staat nu op de begraafplaats aan de Nassaulaan in Steenbergen, vlakbij de urnenmuur, maar ook vlakbij het graf van pastoor Nieuwlaat. De nieuwe bestemming zou een veel betere zijn voor het beeld om een aantal redenen.

Op de eerdere plaats achter de kerk stond het beeld verscholen tussen kastanjebomen die ziek zijn. Maar nog niet ziek genoeg om gekapt te worden. Het risico zou te groot zijn als er takken zouden afbreken bij een storm die opnieuw het beeld zouden kunnen beschadigen.

Een andere reden is dat het beeld meer tot haar recht komt op de begraafplaats. Reeds vanaf de Nassaulaan, een druk bereden straat, is zij te zien. En dat het beeld gezien mag worden, is een gegeven.

Rozenperk

Ook het feit dat ze te midden van andere beelden, monumenten en noemenswaardige graven staat, betekent dat het een meer eervolle plaats is. Op de begraafplaats staat bijvoorbeeld een grote witte engel en worden er jaarlijks herdenkingen gehouden bij de oorlogshelden Guy Gibson en Jim Warwick.

De begraafplaats heeft ook een prachtige Mariakapel. Hierop kijkt de Madonna met haar kind op uit, vanuit haar positie naast het columbarium. De nieuwe plaats is rijkelijk aangelegd met rozen in een rozenperk rondom het beeld. Deze rozen zijn een geschenk van een parochiaan.

Vrijwilligers van de begraafplaats in Steenbergen hebben dit rozenperk aangelegd en zullen het beeld verder onderhouden. Als beelden konden spreken, zou Madonna trots zijn op haar nieuwe stek nu ze dolgelukkig herenigd is met haar kind in een rozenperk, het symbool dat bij Maria hoort.

Tip de redactie