Zes buurtpreventieteams actief in de gemeente

Met de start van buurtpreventieteam Striene-zuid zijn er in alle grote kernen van de gemeente Steenbergen buurtpreventieteams aan het werk. 

Hoewel het team uit Steenbergen al vanaf eind april bezig is, werd afgelopen maandag een speciale bijeenkomst gehouden waarbij alle zes de buurtpreventieteams waren uitgenodigd. Acht van de aanwezigen ontvingen uit handen van burgemeester Ruud van den Belt een certificaat voor het voltooien van de training.

Van de 172 vrijwilligers in buurtpreventieteams in de gemeente Steenbergen, waren er ongeveer twintig aanwezig. 

De burgemeester sprak van een bijzondere mijlpaal. Naast het team in Steenbergen zijn er al drie teams werkzaam in Dinteloord, één in Nieuw-Vossemeer en één in Kruisland.

"Als verantwoordelijke voor de veiligheid in de gemeente ben ik daar erg blij mee", aldus Van den Belt. Hij roemde de vrijwilligers voor hun betrokkenheid bij de gemeente en hun eigen wijken. "Jullie zijn extra oren en ogen voor ons en de politie, waardoor vandalen en inbrekers minder snel hun slag kunnen slaan."

De buurtpreventieteams zijn volgens de burgemeester dan ook een waardevolle bijdrage voor wijken en buurten. "Jullie zijn zichtbaar op straat en jullie zorgen voor meer sociale contacten in de buurt."

Sociale contacten

Dat laatste kan de 66-jarige Lysbeth Strating beamen. Zij woont al twintig jaar in de Seringenlaan, maar dankzij het buurtpreventieteam leerde ze een vrouw kennen die al 33 jaar in de straat achter haar woont.

Strating hoorde dat een buurtpreventieteam in haar wijk werd opgezet en besloot zich ook aan te sluiten. "Als mensen vrijwillig op mijn huis letten, dan moet ik ook mijn steentje bijdragen."

Als het aan Strating ligt gaat ze één keer per week een ronde lopen, maar gezien het aantal vrijwilligers kan het best zijn dat ze maar één keer in de twee weken aan de bak hoeft.

"We hebben een gezamenlijke agenda waarop je kan aangeven wanneer je een ronde wil lopen. Je kan alleen inschrijven of bijvoorbeeld met een buurvrouw of een vriendin." Tijdens de ronde van een uur wordt er vooral gelet op verdachte en/of gevaarlijke situaties.

"Laatst las ik in de Whatsapp-groep dat er een auto was gesignaleerd die heel langzaam reed, daar is toen het kenteken van genoteerd."

Striene-zuid

Coördinatoren van het buurtpreventieteam Striene-zuid zijn Wim van der Giessen en Eduard Tonissen. Het team is werkzaam in het gebied tussen de Seringenlaan, Kastanjelaan/Berkenpad en de Oudlandsestraat. De oprichting begon in mei 2015, nadat er volgens Van der Giessen wel erg veel inbraken waren in de wijk.

Uiteindelijk heeft het ruim een jaar geduurd voordat het team officieel kon starten. Uitgerust met hesjes, een zaklamp, notitieblok en een balpen lopen iedere dag twee mensen een ronde. De ene keer is dat in de middag, de andere keer weer ’s avonds.

Inmiddels heeft het team 88 leden, waarvan er 38 rondes lopen en 83 leden zitten in de Whatsapp-groep. In het najaar willen de coördinatoren de zaak evalueren. Daarnaast wil Van der Giessen in het najaar kijken of het werkgebied uitgebreid kan worden. “We willen in ieder geval het sportpark opnemen in de wijkronde.”

Volgens Van der Giessen wordt er positief gereageerd door buurtbewoners. John van den Hof, binnen de gemeente Steenbergen verantwoordelijk voor de wijkteams, is enthousiast over de zes teams in de gemeente Steenbergen. Hij hoopt dan ook dat na Striene-zuid ook andere wijken in Steenbergen een buurtpreventieteam opstarten.

Tip de redactie