Levendige geschiedenisles tijdens 21e Jeugdmonumentendag

Het centrum van Bergen op Zoom stond maandag in het teken van de middeleeuwen tijdens de 21e Jeugdmonumentendag

In diverse straten, huizen, gebouwen, kelders en in Stadspaleis Het Markiezenhof waren vele taferelen te zien uit deze tijd. Het is het grootste educatieve evenement in Bergen op Zoom en omstreken voor basisschool leerlingen uit groep zes.

De jeugdmonumentendag is een levendige geschiedenisles die, zoals blijkt uit een enquête, nooit meer vergeten wordt. Het thema dit jaar was ‘ziekte in de middeleeuwen’. Door middel van diverse lesmaterialen hebben 22 scholen zich kunnen voorbereiden op deze dag waaraan meer dan driehonderd vrijwilligers deelnamen.

Pesthuis

Leerlingen zijn op diverse locaties in de stad geweest waar een tafereel uit de middeleeuwen werd uitgebeeld zoals o.a. bij een pottenbakker en bierbrouwer. Natuurlijk werd er ook een kijkje genomen in het verschrikkelijke pesthuis waar het thema van dit jaar, ‘ziekte in de middeleeuwen’, zeer duidelijk uitgebeeld werd. 

In het Markiezenhof werd het oude toneelstuk ‘De Appelboom’ opgevoerd en gingen de kinderen allemaal naar de jaarmarkt op de binnenplaats van Het Markiezenhof. Niemand loopt daar rond in moderne kleding en mobieltjes zijn niet welkom. Ook alle leerlingen en leerkrachten hebben middeleeuwse kleding aan.

Het is een compleet uniek middeleeuws tafereel dat alleen in Bergen op Zoom wordt uitgevoerd. Voorzitter Peter Witjes van Stichting Jeugdmonumentendag is zeer trots op het resultaat en wilt alle medewerkers en vele vrijwilligers bedanken die meegeholpen hebben aan deze dag.

Tip de redactie