Vernieuwing Sint-Maartensdijk West eindelijk op gang

Na acht jaar gaat dit najaar eindelijk de eerste schop in de grond voor de stedelijke vernieuwing van Sint-Maartensdijk West.

De straat, die in het hart van de wijk ligt, ondergaat daarbij in zeer korte tijd een complete metamorfose. Al in het eerste kwartaal van 2017 zullen vijftien energiezuinige en levensloopbestendige woningen hun eerste huurders kunnen ontvangen.

Ook de straat gaat volledig op de schop en krijgt meer groen en meer parkeervakken voor de toekomstige bewoners.

Woningen

De snelheid van de metamorfose is te danken aan de bouw van vijftien zeer unieke Stadlander MorgenWonen-woningen. De woningen worden grotendeels in een fabriek al voorbereid en hoeven ter plaatse enkel nog maar geassembleerd te worden. “Binnen een dag kan er een woning staan”, zegt Stadlanderwoordvoerder Bert Jansen.

"De MorgenWonen-woning is een concept van bouwbedrijf VolkerWessels, waar wij veel mee samenwerking. De originele woning was echter niet levensloopbestendig uitgevoerd. Wij hebben de eis dat in alle huizen die wij bouwen de voorzieningen als keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer zich op de begane grond bevinden. VolkerWessels heeft het standaardmodel daarom aangepast naar een bredere, levensloopbestendige variant. Vandaar de Stadlander MorgenWonen-woningen."

De assemblage-woningen zijn daarnaast ook zeer energiezuinig ingericht. Zij wekken zelf voldoende energie op, waardoor de huurders op jaarbasis evenveel energie leveren als ze afnemen van het stroomnetwerk.

Herinrichting

Eind 2016 zal er begonnen worden met de bouw van de vijftien woningen, die allemaal in het sociale huursegment zullen vallen. Door de bijzondere bouw kunnen de eerste huurders begin 2017 al hun intrek nemen in de woningen. In het voorjaar van 2017 zal ook de gemeente Tholen de Vier Meistraat onder handen nemen.

"De precieze herinrichting moet nog uitgewerkt worden, maar we gaan uit van meer openbare ruimte, zoals groen en parkeervakken", legt gemeentewoordvoerster Janet Gunter-Elenbaas uit.

De gemeente kan daarbij gebruikmaken van een subsidie via Interstedelijke Vernieuwing (ISV) van de provincie. In totaal is 150.000 euro beschikbaar voor de Vier Meistraat.

Tip de redactie