In ieder dorp in Woensdrecht een e-laadpaal

De gemeente Woensdrecht lift mee op een grote aanbesteding van de provincie Noord-Brabant om extra laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen.

In Woensdrecht zullen er vijf laadpalen bij komen, wat betekent dat er in ieder dorp twee extra oplaadplaatsen worden gerealiseerd. 

Vraag

Op dit moment heeft de gemeente twee openbare laadpalen voor elektrische auto’s. Die staan achter het gemeentehuis in Hoogerheide en aan de vernieuwde Breestraat in Putte.

Volgens wethouder Van Agtmaal neemt de vraag naar voorzieningen voor elektrische auto’s echter flink toe.

“We merken dat het elektrisch rijden enorm in opkomst is. We krijgen steeds meer verzoeken van mensen die een laadpaal willen plaatsen. De druk op de bestaande laadpalen zal de komende jaren toenemen. Daarom hebben we ook besloten om mee te doen met deze aanbesteding”, legt hij uit.

Aanbesteding

De provincie wil in de periode 2017-2019 weer honderden laadpalen plaatsen in de Brabantse gemeenten. Daarvoor wordt via een Europese aanbesteding op zoek gegaan naar één marktpartij die de laadpalen kan leveren en plaatsen.

De gemeentelijke bijdrage is beperkt. Per laadpaal draagt Woensdrecht 250 euro bij. Voor dat bedrag worden de palen geplaatst, onderhouden en gedurende tien jaar geëxploiteerd.

Locaties

Waar die palen komen te staan, is nog niet bekend. “We denken nu aan de mfc’s”, zegt Van Agtmaal.

“De regelgeving is nu nog zo dat er alleen elektrische auto’s die gebruikmaken van de laadpalen op zo’n parkeerplaats mogen staan. We kijken dus naar de grotere parkeerplaatsen bij voorzieningen waar men een langere tijd staat, al kan dat natuurlijk ook een andere centrale plaats in het dorp zijn.”

De wethouder zegt nog met de dorpsplatforms in overleg te willen over de exacte plaatsing van de laadpalen.

Tip de redactie