Doek valt voor dorpswinkel Scherpenisse

"Er kwamen gewoonweg te weinig klanten", moet zorgonderneemster Jacolien Deurloo van Verswinkel De Vlinderbloem in Scherpenisse na zestien maanden concluderen.  

Per 1 juli trekt zij de stekker uit de dorpswinkel in het woonzorgcentrum Sassegrave in Scherpenisse.

Vertrouwen

Vol enthousiasme begon Deurloo nog aan de verswinkel in Scherpenisse. "Als het net zo gaat als in Tholen, heb ik er alle vertrouwen in dat het goed komt", sprak ze in 2013, toen ze haar handtekening zette onder het huurcontract van Stadlander.

De woningcorporatie zegde daarbij toe de winkel, die draait op mensen met een beperking, de eerste vijf jaar financieel te ondersteunen. Ook de gemeente Tholen droeg voor een periode van één jaar haar steentje bij. Die hulp kon echter niet voorkomen dat de verswinkel vanaf dag één rode cijfers schreef.

"We haalden bij lange na niet de omzet die we voor ogen hadden", moet Deurloo toegeven. "We hadden gehoopt op een stukje groei, maar er kwamen gewoonweg te weinig klanten."

Goodwill

Een verklaring daarvoor heeft ze wel. Mensen waren al zo lang gewend om naar een ander dorp te rijden voor hun dagelijkse boodschappen. En wij kunnen natuurlijk ook niet concurreren met een Albert Heijn of Jumbo. Maar we hadden toch gehoopt op een beetje goodwill vanuit de inwoners van Scherpenisse, die toch graag in eigen dorp vers brood, zuivel, kaas, groente en fruit wilden halen."

Ondanks een trouwe klantenkring slaagde Verswinkel De Vlinderbloem er niet in om alle inwoners van Scherpenisse warm te maken voor het unieke winkelconcept. Na lang wikken en wegen heeft Deurloo daarom besloten om per 1 juli de deuren van de verswinkel definitief te sluiten.

Vrijwilligers

De sluiting heeft volgens Deurloo geen gevolgen voor het personeel en de cliënten. "Zij kunnen allemaal op onze locatie in Tholen terecht. De cliënten zijn daar allemaal al werkzaam gebleven. Voor hen is het dus geen al te grote stap om terug te keren", verklaart de onderneemster.

Voor de vrijwilligers zal er wel meer veranderen. Deurloo geeft aan nog in overleg te gaan met de vrijwilligers om te kijken hoe zij nog betrokken kunnen blijven bij de activiteiten van de Vlinderbloem in Tholen.

Tip de redactie