88 miljoen voor nieuwe motorhal F-35

De ministeries van Defensie en Economische Zaken en de provincie Noord-Brabant zijn het eens geworden over de financiering van de nieuwe hal voor het onderhoud aan de motor van de F-35 op vliegbasis Woensdrecht.

In totaal investeren de drie partijen 88 miljoen euro in de motorhal. De helft daarvan komt voor rekening van het ministerie van Defensie. Economische Zaken en de provincie investeren ieder nog eens 22 miljoen euro.

Onderhoud

Vliegbasis Woensdrecht herbergt vanaf 2019 een van de drie Europese onderhoudscentra voor de F-135 motor, de motor van de nieuwe gevechtsvliegtuigen van Defensie.

Ook Turkije en Noorwegen hebben opdrachten voor het motoronderhoud toegewezen gekregen. In ieder geval de Nederlandse en Italiaanse F-35’s zullen op Woensdrecht hun motoren laten nakijken.

Om het onderhoud mogelijk te maken is wel een investering van in totaal 88 miljoen euro nodig. De drie partijen hebben hun handtekening gezet op de financiering ervan. Ook hebben zij afgesproken dat de nieuw te bouwen faciliteit eigendom wordt van de Staat en dat de exploitatie gebeurt via Defensie en een private partner.

Die laatste partij is nog niet bekend. De samenwerking tussen Defensie en een mogelijke partner moet nog verder worden uitgewerkt.

Werkgelegenheid

Hoewel met de komst van de motorenhal miljoenen zijn gemoeid, verwachten de drie overheden dat de investering uiteindelijk geld oplevert. “Deze faciliteit zorgt naar verwachting voor minimaal 3400 manjaren aan werk en voor 800 miljoen dollar aan omzet”, voorspelt minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De motorenhal zal volgens hem niet alleen werk bieden aan werknemers uit West-Brabant en Zeeland, maar ook toeleveranciers in de rest van Nederland van opdrachten voorzien.

Ook minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie benadrukt het belang van werkgelegenheid. “De overeenkomst laat zien dat het nieuwe gevechtstoestel Nederland nog meer brengt dan bescherming en veiligheid, namelijk ook hoogwaardige kennis en werkgelegenheid.”

Operationeel 

De ministeries en provincie willen nu vaart zetten achter de bouw van de nieuwe onderhoudsfaciliteit. Die moet in 2019 operationeel zijn. In dat jaar worden de eerste F-35-toestellen ook op Nederlandse bodem verwacht.

NUwerk

Tip de redactie