Bergse Veteranendag niet langer op 27 oktober

De Bergse Veteranendag zal niet meer tegelijk gehouden worden met de Bevrijdingsdag van Bergen op Zoom en de herdenking van de Canadezen die sneuvelden. 

Stichting Veteranen Ontmoetings Centrum (VOC) heeft gekozen de dag te verplaatsen en deze voortaan op 18 juni te houden. Ook voeren ze in Bergen op Zoom de Witte Anjerweek in om oorlogsslachtoffers te herdenken.

De lokale veteranendag die sinds 2008 in Bergen op Zoom wordt gehouden is van begin af aan gekoppeld aan 27 oktober, de dag waarop Bergen op Zoom bevrijd werd. Op die dag komen veteranen bij elkaar die uitgezonden zijn geweest naar een oorlogsgebied of vredesmissies.

De koppeling met de herdenking van de Bergse bevrijding liep eigenlijk altijd soepel en de betrokken partijen vonden het een meerwaarde om die dag de bevrijding, de gesneuvelde verzetsmensen, geallieerde bevrijders en burgers te herdenken op verschillende locaties.

Canadese overheid


Toch het de stichting VOC besloten 27 oktober te gaan verlaten. “We houden de lokale veteranendag voortaan op 18 juni, een week voor de Nationale Veteranendag in Den Haag”, zegt VOC-bestuurslid Frans van der Meeren. “We hebben daar een aantal redenen voor”, vervolgt hij.

“Enkele jaren geleden naam de Canadese overheid de beslissing om de jaarlijkse herdenking van de Canadese gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom te houden. Mede omdat de Slag om de Schelde bij Bergen op Zoom zo belangrijk was. Vijf weken lang werd er gevochten en is daarmee de grootste veldslag van de Canadezen tijdens de Tweede Wereldoorlog geworden. Canada verloor 637 manschappen waarvan een groot deel in Bergen op Zoom werd begraven.”

“Om die reden is de indrukwekkende herdenking nu in Bergen op Zoom en veel van onze leden willen deze dienst, die ’s middags wordt gehouden, graag bijwonen. Daardoor komt onze veteranenmiddag niet meer tot zijn recht”, legt hij uit.

Bloemen


Van der Meeren benadrukt dat er op geen enkele manier sprake is van een verstoorde verstandhouding, maar dat het wel voor alle partijen prettiger is dat het VOC voor een andere datum kiest. “We vinden het beter om te verhuizen naar juni en hebben dus gekozen voor de 18e”, zegt het bestuurslid.

“We koppelen er meteen de Witte Anjerweek aan vast. Tijdens de lokale veteranendag krijgt iedere bezoeker die zich heeft aangemeld een witte anjer. Wij willen graag dat iedereen die week de witte anjer zichtbaar draagt ter herdenking van de slachtoffers”, aldus Van der Meeren die aangeeft dat dit te vergelijken is met de Poppy (klaproos) die in België, Engeland en Amerika om dezelfde reden een week lang centraal staat.

Tip de redactie