Exotische oceaanvis waargenomen in Oosterschelde

De van oorsprong Aziatische oceaanvis Tridentiger Barbatus is voor het eerst in de Oosterschelde waargenomen. 

Duikers ontdekten de vis in de omgeving van de duikstek bij de Bergse Diepsluis aan de Oesterdam, meldt de website Nature Today

De Tridentiger Barbatus viel op vanwege de de korte baardharen langs zijn ronde kop. Ook was het beestje totaal niet schuw. De duikers hebben het dier op beeld kunnen vastleggen en konden zo vaststellen dat het om de Aziatische vissoort gaat.

Stille Oceaan

De exoot is afkomstig uit het oostelijk deel van de Stille Oceaan. Hij verblijft normaal gesproken in de wateren rond China, Japan, Korea en Taiwan. Daar wordt de vis Shokihaze genoemd. Het dier kan ongeveer twaalf centimeter lang worden.

Volgens Nature Today is het een makkelijke eter, die zich te goed doet aan mosselen, garnalen, kleine kreeftachtigen en zeepokken.

Californië

Hoe de Tridentiger Barbatus in de Oosterschelde terecht is gekomen, is nog niet bekend. Wel staat de soort bekend als een vis die zich in nieuwe wateren begeeft. Zo is de soort een aantal jaar geleden opgedoken in Californië, waar het nu in een grote populatie leeft.

De Aziatische vis is nu nog slechts eenmaal waargenomen. Duikers worden daarom gevraagd om verder uit te kijken naar de Tridentiger Barbatus en dit te melden bij de Stichting Anemoon, dat de waarnemingen registreert.

Tip de redactie