Inwoners Bergen op Zoom openen eigen kruidentuin

Bewoners van de wijk Meilust in Bergen op Zoom plukken sinds kort hun eigen kruiden. 

De Kruidentuin Meilust naast de minigolfbaan werd woensdag geopend door wethouder Yvonne Kammeijer. Cliënten van Lambertijnenhof maakten naambordjes voor de kruidenplanten.

Bij de opening hielpen zij de wethouder de bordjes bij de juiste planten te plaatsen. “Een kruidentuin als deze zou in elke Bergse wijk aanwezig moeten zijn”, zegt initiatiefneemster Ineke de Wolff.

Yvonne Kammeijer laat bij de opening van Kruidentuin Meilust weten trots te zijn op alle inwoners van de wijk. “Ik wil iedereen die dit initiatief mogelijk maakte bedanken, dus ook de bewoners van Lambertijnenhof.” De wethouder geeft toe jaloers te zijn op de omwonenden. “Omdat ik zelf graag met kruiden kook, zou ik thuis ook wel een kruidentuin willen.”

Groene vingers

Buurtbewoonster en initiatiefneemster Ineke de Wolff kwam eind 2014 met het idee voor een publieke kruidentuin. “Het viel mij op dat in onze wijk steeds meer bestrating kwam en steeds minder groen. Omdat ik geboren ben met groene vingers, besloot ik de gemeente Bergen op Zoom te benaderen”, meldt Ineke. De gemeente ontving haar voorstel met open armen. “We kregen binnen een kwartier toestemming”, aldus de initiatiefneemster.

Ineke vertelt dat zij persoonlijk verantwoordelijk was voor de eerste fase van het proces. “De Kruidentuin Meilust bestaat uit een kleine middencirkel, een binnen- en een buitenring. Als oud-scout wist ik wat ik moest doen. Ik nam een houtje en een touwtje in de hand en tekende een perfecte cirkel!” De gemeente freesde vervolgens een stuk uit het gazon.

Vlierboom 

Evelien Hoetelmans studeerde af in kruidengeneeskunde en weet precies te vertellen welke kruidensoorten zich in het cirkelvormig tuintje bevinden. De plant in de middencirkel duidt ze aan als vlierboom. “Van de bloemen wordt limonade gemaakt en de bessen worden gebruikt bij het maken van hoestdrank.”

De herborist meldt dat de mediterrane kruiden in de binnenring staan. “Die worden veel gebruikt bij het koken. Zuring gaat bijvoorbeeld in salades. Verder staan in de binnenring plantjes als bieslook, citroenmellisse en ‘look zonder look’. Die laatste smaakt wél naar knoflook, maar heeft een ander samenstelling. Vandaar de naam”, licht de kruidenkundige toe.

Geneeskrachtig 

In de buitenring van Kruidentuin Meilust bevinden zich geneeskrachtige kruiden en bloeiende planten. “We hopen dat bijen op de bloemen af komen. De bijenpopulaties in Nederland zijn de laatste jaren namelijk afgenomen”, verklaart de herborist.

Ze beschrijft de geneeskrachtige werking van enkele kruiden. “Goudbloemzalf is een goed middel om wonden te helen en kamille heeft een reinigende werking. Het extract als mondspoeling helpt bij bloedend tandvlees”, legt ze uit.

Participatie

Ineke de Wolff nodigt alle Bergenaren uit om een kijkje te komen nemen in de kruidentuin. “Iedereen mag hier komen plukken, maar kinderen moeten eerst toestemming aan hun ouders vragen”, deelt ze mee.

Coördinator burgerparticipatie Jeroen Groenendal benadrukt dat zijn deur altijd open staat voor mensen met een initiatief. “De betrokkenheid van burgers uit zich in participatieprojecten”, meent hij.

Tip de redactie