Mirjam Poolen uit Halsteren is verkozen tot beste N2T-docente van België en Nederland. De lerares ontving de officiële bokaal dinsdag in het EBC Taleninstituut in Bergen op Zoom.

Wethouder Yvonne Kammeier was daar om haar in het zonnetje te zetten. "Mirjam Poolen is een buitengewoon vakbekwaam NT2-docente met enorm veel kennis", sprak de wethouder.

De Beroepsvereniging van docenten reikt de ‘Nederlands als tweede taal’ (N2T)-bokaal om de twee jaar uit aan een docent die als voorbeeld dient voor zijn of haar collega’s.

"Haar leidinggevenden kwalificeren Mirjam als een flexibele leerkracht die zich makkelijk aanpast aan nieuwe leersituaties. Ze heeft een heldere manier van lesgeven en levert keurig op tijd netjes uitgewerkte lesverslagen aan", spreekt de wethouder voorafgaand aan de overhandiging.

"Ze is betrokken en bevlogen en stelt haar cursisten centraal." Mirjams leerlingen onderschrijven het juryoordeel. "Ik vind haar lief en nuttig", meent de één. Een ander zegt: "Ze is heel slim en maakt Nederlands gemakkelijker voor mij. Ze is altijd enthousiast, optimistisch en vrolijk en heeft een geduld zonder einde."

Carrièreswitch

Mirjam begon haar onderwijzende carrière lang geleden op het middelbaar onderwijs. "Ik was oorspronkelijk lerares Duits en Frans, licht de huidige N2T-docente toe. "Toen ik na een tijd toe was aan verandering, werd ik onderwijzeres Duits bij het EBC Taleninstituut. Daar merkte ik dat ik liever lessen voor volwassenen verzorg."
Dertien jaar geleden legde Mirjam zich toe op het vak Nederlands.

"Binnen het Taleninstituut was vraag naar docenten die lessen wilden verzorgen aan -onder andere- werknemers bij multinationals. Die mensen komen uit een ander land en worden dan door hun werkgever naar Nederland gestuurd", legt ze uit.

Overstappen van lesgeven in Duits naar in het Nederlands was voor haar geen probleem. "Nederlands is mijn moedertaal, dus het principe blijft hetzelfde." Mirjams ‘klasje’ breidde zich uit met inburgeraars, laaggeletterden en vluchtelingen.

Gebaar

De beste NT2-docente geniet met volle teugen van het lesgeven aan mensen uit verschillende culturen. "Ik houd van de afwisseling", stelt ze. "Omdat de cursisten zelf inbreng hebben, is elke week anders" 

De lerares Nederlands geeft een anekdote als toelichting. "Wanneer ik voor de klas mijn tevredenheid uit, steek ik mijn duim op. Dan pas bedenk ik me dat een duim in sommige culturen voor hetzelfe gebaar staat als een middelvinger bij ons. Dan vraag ik aan de cursisten om uit te leggen wat het gebaar bij hen betekent."

Praktische taal

Mirjams lessysteem is praktijkgericht. Dat studenten zich kunnen redden, staat in haar ogen voorop. "Ik neem mijn cursisten daarom regelmatig mee de straat op. Dan leer ik hen om contact te leggen, iets te bestellen en hoe ze iets duidelijk maken aan de dokter." 

De interactie met studenten is volgens de docente het mooiste aan het vak. "Want daaruit blijkt dat taal, net als jij, leeft."