Wie gratis in het huwelijksbootje wil stappen op het gemeentehuis in Bergen op Zoom, moet minstens een paar maanden wachten. 

Het kosteloos trouwen is ook in Bergen op Zoom net als in de rest van het land behoorlijk populair. Ook het vorig jaar ingevoerde budgethuwelijk, wint terrein.

Huwelijksreis

In den lande nemen de wachtlijsten om gratis in de echt met elkaar te worden verbonden enorm toe. Trouwlustigen geven hun geld liever uit aan de huwelijksreis of het feest dan aan de kosten die horen bij een huwelijksvoltrekking voor de gemeente of de kerk.

Ook in Bergen op Zoom neemt het aantal huwelijken toe, mede dankzij de invoering van het budgethuwelijk begin vorig jaar. Tot 1 januari 2015 ongeveer honderd stellen per jaar in het huwelijksbootje, nu is dat omhoog gaan naar zo’n 150 op jaarbasis.

Gasten

De standaard voltrekking kost in Bergen op Zoom 55 euro administratiekosten en dan mogen alleen de getuigen de ceremonie bijwonen. Het budgethuwelijk kost 100 euro en dan mogen er maximaal twaalf personen aanwezig zijn. Dus op getuigen en het bruidspaar na, nog acht extra gasten.

“We merken dat er meer en meer van deze mogelijkheid gebruik gemaakt wordt”, aldus een gemeentewoordvoerder. “Het vormt echter geen problemen. Gemiddeld kost een gratis huwelijk de gemeente driehonderd euro.”