De Fietsersbond afdeling Bergen op Zoom is faliekant tegen de suggestie van het college om betaald fietsparkeren in te voeren. 

Volgens voorzitter Piet Bruijs gooit de gemeente Bergen op Zoom haar eigen ruiten in als ze dit plan doorgang laat vinden. Hij vindt dat het gemeentebestuur fietsen naar de binnenstad juist zou moeten stimuleren.

“Dit in het kader van duurzame mobiliteit, luchtkwaliteit, gezondheid en ‘Bewust op Weg’. Fietsvervoer stimuleren doet een gemeente onder andere door goede fietsvoorzieningen te realiseren, waaronder gratis, bewaakt fietsparkeren”, zegt Bruijs. “Ook met nachtelijke openingstijden, in hartje centrum, in de nabijheid van de Grote Markt.”

Begaanbaar

Bruijs vindt de plannen niet alleen om die reden verontrustend. “Bergen op Zoom zal zich in het kader van het project ‘De vitale binnenstad’ uitermate moeten inspannen om voor de binnenstad blijvend grote aantallen bezoekers te trekken. Verhoging van de parkeertarieven voor fietsers is bepaald niet bevorderlijk voor dat streven”, zo vindt de voorzitter van de fietsbond.

Hij vreest verder dat deze maatregel ervoor zal zorgen dat er meer en meer fietsen in de openbare ruimte zullen worden geparkeerd.

“Ook dat is voor de begaanbaarheid en de beeldkwaliteit in het winkelgebied en dus voor de aantrekkelijkheid van de binnenstad niet goed”, is Bruijs van mening.

Andere steden

De voorzitter vindt het een kwalijke zaak dat Bergen op Zoom het gratis fietsparkeren overweegt stop te zetten.

“De gemeente zou het voorbeeld van álle andere grote en middelgrote Noord-Brabantse steden moeten volgen die wel gratis, bewaakte en in het weekend ook ’s nachts geopende fietsparkeerplaatsen gerealiseerd hebben”, zo sluit hij af. “