'Bergen op Zoom hield zich vroom, zorgde op tyd voor voldoende stroom’. Die leus sierde tot april 2012 nog de muur van het oude transformatorstation aan de Bergse Zuid-Oostsingel. Toen het gebouw tegen de grond ging, redde Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom (SIEB) de muurschildering van de sloop.

De vertegenwoordiging van het Nieuwe Bouwen werd vrijdag opnieuw onthuld door Kees de Mooij en wethouder Yvonne Kammeijer.  

“Dit moment gaat de boeken in als een mijlpaal voor SIEB en een voetnoot in de historie van Bergen op Zoom”, spreekt SIEB-voorzitter Marc van der Steen voorafgaand aan de onthulling. Beeldend kunstenaar Louis Weyts bracht de muurschildering in 1949 aan op de gevel van het transformatorstation.

“Dat vertegenwoordigde als één van de weinige gebouwen en zéker als enig industrieel erfgoed in Bergen op Zoom het Nieuwe Bouwen”, stelt Van der Steen. “We probeerden tevergeefs om de sloop van het gebouw te voorkomen en wilden daarom de muurschildering koste wat kost behouden.”

Reddingsactie

De reddingsactie van het kunstwerk ging niet over één nacht ijs. De SIEB-voorzitter deelt mee dat het uitzagen van het kunstwerk de enige optie was. “Louis Weyts bracht de schildering immers aan op een stenen muur”, licht hij toe. De muurschildering verhuisde na het uitzagen voor tijdelijke opslag naar het naastgelegen pand van Kees de Mooij.

“Omdat het gevelstuk zeventienhonderd kilo weegt, moest er een kraan aan te pas komen om het te vervoeren”, laat Van der Steen weten. Kees de Mooij fiets en fitness viert dit jaar haar vijftigjarig bestaan en bood zich aan als definitieve locatie voor het kunstwerk. “In 2015 lieten we het restaureren en na vandaag kan iedereen het hier bezichtigen.”

Daadkracht

Wethouder Yvonne Kammeijer overhandigt bij de onthulling een boek over muurschilderingen aan Hans de Mooij. “Het jubileum van de fietsenzaak is de felicitaties waard, want door service en vakmanschap heeft deze winkel zich een plaats verworven in de Bergse gemeenschap.”

De wethouder geeft daarna haar blijk van waardering aan de stichting die zich hard maakte voor het behoud van de muurschildering. “Ik feliciteer de leden met het door daadkracht en doorzettingsvermogen geboekte resultaat. Een toepasselijke muurreclame zou hier zijn: ‘SIEB hield zich staande en zorgde voor voldoende daadkracht binnen de Bergse bevolking!”

Leider

De 85-jarige Cees Boerhout wierp zich op als leider voor de reddingsactie van het kunstwerk. Na negen jaar trouwe dienst zwaait hij na de onthulling af als bestuurslid van Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Zoom. Van der Steen bedankt hem voor zijn jarenlange inzet en vertelt een korte anekdote.

“Het bestuur van SIEB lust graag een pilsje”, steekt de voorzitter van wal. “Bij vergaderingen nemen wij genoegen met een biertje, maar ons oudste bestuurslid vraagt dan om een ‘hassiebassie’. Dat is Amsterdams voor jonge jenever”, lacht Van der Steen. “Bij deze overhandig ik daarom een fles ‘hassiebassie’ aan ons 85-jarig ex-bestuurslid Cees Boerhout!”