In navolging van de Brabantse Wal Asperge krijgt mogelijk ook de Brabantse Wal Ansjovis officieel Europese erkenning.

Tijdens de opening van de negende ProefMei in de Franse Tuin van het Markiezenhof is het officiële startsein gegeven voor de aanvraag van deze speciale erkenning. 

De Bergse Ansjovis wordt al jaren op ambachtelijke wijze gevangen door de familie Van Dort uit Bergen op Zoom. Om deze beschermde oorsprong erkenning te krijgen moeten diverse documenten door de administratieve molen en gaan vele instanties zich buigen over dit product.

De verwachting is dat het ongeveer twee jaar gaat duren voordat alles compleet is en de Bergse ansjovis zich ook officieel Brabantse Wal Anjovis mag noemen.

De stichting Behoud Weervisserij heeft de organisatie van de erkenning in gang gezet en Marc van der Steen heeft tijdens de openingsceremonie hierover uitleg gegeven.

Boek

Commissaris van de Koning Han Polman en burgemeester Frank Petter feliciteerden familie van Dort en wensten Marc van der Steen en de stichting Behoud Weervisserij veel succes toe de komende tijd.

De bekende Vlaming Carl Huybregts was de speciale gast tijdens de opening van ProefMei 2016 en nam het mooie boek van de weervisserij in ontvangst. Voorzitter Dennis van Tilborg nodigde iedereen uit om de komende vier dagen te komen genieten van het culinaire evenement.