Het bedrijventerrein Aviolanda Aerospace in Woensdrecht krijgt een productiecentrum waarin megabedrijf LR Systems de grootste robots ter wereld gaat bouwen.

Het bedrijf start naar verwachting in augustus met de bouw van het productiecentrum, dat vanaf medio 2017 de robots zal afleveren. 

De robots van LR Systems hebben een ingebouwde 20 kW laser, die zeer nauwkeurig verf kan verwijderen van vliegtuigen.

De laser brandt als het ware de verf van de toestellen af en is daardoor dertig tot vijftig procent minder tijdrovend en dus fors goedkoper dan oude technieken.

Airbus

Vanaf Aviolanda in Woensdrecht wordt een robotsysteem gebouwd dat zelfs de verf van een Airbus A380 moet kunnen verwijderen.

De nieuwe robot krijgt een reikhoogte van maar liefst 26 meter, wordt vier meter breed en zal 48 ton wegen. Met die maten gaat het om de grootste robot ter wereld.

Loods

De handtekeningen voor de komst van LR Systems BV zijn inmiddels gezet. Aviolanda en het bedrijf zijn nu nog met elkaar in overleg over het ontwerp van een loods, waar de nieuwe robots geassembleerd, getest en afgeleverd worden.

Het productiecentrum zal een oppervlakte van 4.500 vierkante meter krijgen. Beide partijen hopen in augustus te kunnen starten met de bouw, zodat medio 2017 begonnen kan worden met de productie.

LR Systems verwacht jaarlijks acht robots te kunnen afleveren aan vliegtuigonderhoudsbedrijven over de hele wereld. 

Banen

De komst van het robotproductiecentrum is ook goed nieuws voor de werkgelegenheid in Woensdrecht. Het levert naar verwachting enkele tientallen nieuwe banen op. De productie van het systeem is in handen van de NTS Group in Eindhoven.