Leerlingen uit groep 6, 7 en 8 uit de gemeente Tholen krijgen in de maanden mei en juni les over de remweg van een auto.

Het doel van de remwegproef is om de leerlingen bewust te maken van het feit dat auto’s vaak harder rijden dan verwacht.

Donderdag vond de eerste les in een reeks van drie plaats bij de haven in Sint Philipsland.

René Meester liet samen met rijschoolhouder Harold aan de kinderen zien hoe lang een auto nodig heeft om te remmen en wat ze te wachten staat als het mis gaat.

Afstand

Voorafgaand aan de remwegproef vertelde Meester dan ook eerst over twee belangrijke onderdelen in het verkeer: afstand én snelheid inschatten. "Jullie lopen en fietsen allemaal in het verkeer en dat doen jullie vaak zonder ouders."

Daarom is het volgens Meester belangrijk om te weten wat er gebeurt als een automobilist je te laat ziet, of als je een verkeerde inschatting maakt.

De proef begon met het gokken van een afstand tussen een paar pionnetjes. "Nu krijg je nog even de tijd, maar in het verkeer moet je in een split second een keuze maken."

Daarna moesten de leerlingen en juffen raden hoe hard een auto reed. Een lastige opgave, zo blijkt. "Bij elektrische auto’s is dat nog lastiger. Die maken geen geluid, waardoor ze vaak harder rijden dan je denkt."

Aanrijding

Zodra je de afstand en snelheid hebt ingeschat, maak je in het verkeer een keuze of je oversteekt of niet. "Wat nou als je de verkeerde beslissing hebt genomen? Dan moet de automobilist een noodstop maken."

Meester vertelde dan ook alles over de reactietijd, remafstand en variabelen zoals het weer en het gewicht van een auto.

Om te ervaren wat er kan gebeuren werd een zogenaamde crashbeer ingezet. De kinderen mochten gokken waar de beer moest staan om niet aangereden te worden bij een snelheid van 30 of 50 kilometer per uur.

De eerste keren ging het goed, maar uiteindelijk moet de crashbeer er toch een keer aan geloven.

Verkeerslabel

Zichtbaar onder de indruk keren de kinderen terug naar school. Volgens juffrouw Rita Abbekerk van OBS de Luyster is de les zeer belangrijk voor de kinderen.

"Dit is een groep 7 en 8 combinatieklas. Groep 8 gaat volgend jaar naar het voortgezet onderwijs. De meeste leerlingen komen dan met hun fiets in het grote verkeer terecht."

"Zo’n dorp is natuurlijk heel beschermend, maar straks moeten ze naar Middelharnis, Steenbergen of Bergen op Zoom."

Verkeerslessen

OBS de Luyster besteedt daarom veel aandacht aan verkeerslessen. Zo wordt ieder jaar na de meivakantie een verkeersweek georganiseerd en de kinderen hebben al een aantal dode hoeklessen gekregen van Veilig Op Weg.

De Luyster is dan ook één van de vier scholen in de gemeente Tholen met het Zeeuwse verkeerslabel. Rene Meester: "We organiseren dit vanuit het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland, mede om ook het Zeeuwse verkeerslabel te promoten. In de gemeente Goes loopt de remwegproef al drie jaar en we hopen het hier ook van de grond te krijgen, zodat het ieder jaar terug kan komen."

Op 16 juni is er een remwegproef in Stavenisse voor groep 6, 7 en 8 van basisschool obs De Schalm in Stavenisse en 22 juni is er een remwegproef in Tholen voor groep 7 en 8 van De Kraal, de Groen van Prinstererschool en CNS De Regenboog.