Borgvliet en Bergen op Zoom zijn er een stuk mooier op geworden, zei Cees Vanwesenbeeck, voorzitter van de Stichting Kunst in de Openbare Ruimte (KidOr) bij de opening van de nieuwe Beeldenroute in Borgvliet. 

Borgvliet heeft met de Beeldenroute een oppepper van de gemeente gekregen. Een werkgroep van enthousiaste bewoners, begeleid vanuit KidOr, hebben de kunstwerken zelf mogen uitzoeken. 

De kunstwerken in de oude kern van Borgvliet, het vroegere dorp, symboliseren het oergevoel en zijn van oermaterialen gemaakt. Beelden in de nieuwere gedeelten hebben een moderne stijl.

Stripverhaal

Momenteel zijn al vier kunstwerken aan de wijk toegevoegd, twee kunstwerken zijn nog in uitvoering.

Het gaat om het transformatorhuisje aan de Artemislaan wat striptekenaar Wouter Goudswaard uit Bergen op Zoom samen met bewoners zal omvormen tot kunstwerk. Wouter is momenteel op zoek naar verhalen die hem kunnen inspireren voor stripverhaal over de wijk.

Het andere beeld zal op de hoek van de Laan van Borgvliet – Markgravenlaan komen. Een kleurrijk beeld van hard keramiek wat zij tot een levensgrote vrouwelijke wandelaar transformeert die uit de wijk Langeweg naar de kern van Borgvliet loopt.

Plant

Vanaf de snelweg richting Borgvliet staat het beeld Tweeblaarkanniedood, geïnspireerd op Witschia Mirabilis. Dat is een plant die dankzij wortels op 6 tot 8 meter diepte in de gortdroge woestijn kan overleven.

De Tilburgse kunstenaar Pieter Obels vindt dat het beeld, gemaakt van Corten Staal, op de perfecte plek staat: vlakbij het waterwinbedrijf, op de hoek van de Mondafseweg en de Olympialaan.

Ter hoogte van de Artemislaan aan de Olympialaan staat ‘buiten-binnen’ van Charles Vergouwen uit Gilze-Rijen. Hij boorde uit een groot blok ruw hardsteen een huisje waardoor een spel van vorm, massa en volume is ontstaan. Het belichaamd het oer-thuisgevoel van de wijk.

Banken

In de ronding van de Markiezaatsweg tegenover het Dal van de Molenbeek zijn twee uitvergrote banken met rustende personen erop geplaatst. De kunstwerken van staal zijn van Maree Blok  en Bas Lugthart uit Onderdendam (Groningen). 

In het hart van de wijk staat de ‘Ammoniet’ van Peter Schudde uit Tjuchem (Groningen). Deze oerschelp is gemaakt van gerecyclede materialen. Een symbolisch slot van de feestelijke openingshappening waarbij de kinderen nog een ijsje toe kregen.