De Dorpscoöperatie Huijbergen (DCH) is een feit en is gepresenteerd aan ruim honderd belangstellenden.

Mede-initiatiefnemer en Huijbergenaar van het Jaar 2015 Frank Gillesse keek tevreden toe hoe de eerste leden zich aanmeldden voor de Dorpscoöperatie Huijbergen.

Aanleiding voor het oprichten van de Dorpscoöperatie was het wegvallen van St. Margaretha, het woonzorgcentrum van Huijbergen, waar de senioren van Huijbergen tot voor kort verbleven.

"Senioren worden geacht om nu zo lang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen", vertelt Frank Gilesse, Huijbergenaar van het Jaar 2015.

DCH draait op een aantal pijlers, waarmee het de leefbaarheid van de kleine kern wil behouden. Eén van de pijlers is de binding tussen jong en oud te versterken.

Bingomiddag

De leerlingen van de plaatselijke basisschool Ste. Marie staken in dat kader eerder dit jaar de hoofden al bij elkaar. Dit resulteerde in een bingomiddag in De Kloek, waar zowel oud als jong zichtbaar van genoot, aldus de Dorpscoöperatie.

Een andere pijler is vervoer. Veel voorzieningen in Huijbergen zijn er niet. Gespecialiseerde voorzieningen als oogheelkunde al helemaal niet.

Daarvoor moeten de inwoners uit het dorp al gauw naar omliggende steden als Bergen op Zoom, Roosendaal of zelfs Rotterdam.

Omdat niet iedereen meer in de mogelijkheid is om zelfstandig hier naar toe te reizen, wilt DCH zich beroepen op de 'burenhulp'.

Samenleving

Gilesse: "Wat vroeger zo vanzelfsprekend was, is tegenwoordig niet meer. Mede met de oprichting van de Dorpscoöperatie willen we dit terugbrengen in de Huijbergse samenleving." 

Vijftien chauffeurs hebben zich al aangemeld bij de Dorpscoöperatie en zijn bereid om te rijden indien nodig.

Bewoners konden na afloop gratis lid worden van de coöperatie. Tevens konden ze ideeën aanleveren voor de Kloek en alvast meedenken wat ze eventueel voor anderen konden doen en waar ze zelf behoefte aan hebben.

De komende tijd zal DCH zich bekommeren om al deze suggesties en werken aan de eerste officiële ledenavond eind dit jaar.