Mathieu van der Poel zet zijn Olympische droom uit zijn hoofd. 

De veldrijder hoopte zich dit voorjaar te kunnen kwalificeren voor deelname aan het mountainbiken tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar komt nu tot de conclusie dat dat niet haalbaar is. 

In de tweede wereldbekerwedstrijd in het Duitse Albstadt van afgelopen zondag eindigde Van der Poel als 34e. Om in aanmerking te komen voor een Olympische selectie had hij minimaal bij de top twaalf moeten eindigen. Van der Poel had zijn startpositie niet mee. Als debutant in het mountainbiken startte hij op de 99e positie.

"We kregen een parcours waarop het moeilijk was plaatsen goed te maken en voor mij knepen ze uiteraard niet in hun remmen. De 34ste plaats was gewoon het hoogst haalbare", gaf hij na afloop aan op de website van zijn ploeg BKCP-Corendon.

Realistisch

Ook in de eerste wereldbekerwedstrijd stuitte de opmars van Van der Poel rond de 32e positie.

De veldrijder kan zich alleen nog in de wereldbekerwedstrijd in het Franse La Bresse op zondag 29 mei kwalificeren voor de Olympische Spelen.

Nu hij niet meer twee keer in de top twaalf van een wereldbekerwedstrijd kan eindigen, moet hij strijden voor een positie bij de beste zes mountainbikers.

"Maar ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat een top zes onmogelijk wordt."

Verloren

Dat betekent dat Van der Poel dus een streep moet zetten door zijn deelname aan de Olympische Spelen.

"Ik wist dat het moeilijk zou worden, maar zo moeilijk? Ik probeerde en verloor. Spijt heb ik niet. Het was een aangename kennismaking met een zwaar onderschatte discipline van de wielersport."

"Een ervaring die ik meeneem voor de toekomst, want ik geef het mountainbiken niet op. De inspanningen die ik leverde zijn zeker niet verloren en kwamen mij goed van pas in de voorbereiding op de crosswinter."