OUD-VOSSEMEER – “Vooral de uitdaging spreekt mij aan, ik verleg mijn grenzen graag”, zegt de Vossemeerse Ellis van Loenhout.

Ze heeft een aangeboren handicap, maar die weerhoudt haar er niet van om over twee weken drie keer de Alpe d’Huez op te fietsen. Ze krijgt daarbij steun van Natasja Koops-Dubbeld, haar teammaatje en medewerkster van Alpe d’HuZes. “Ik heb haar nodig om af en toe de rem erop te gooien”, laat Ellis weten. 

Ellis van Loenhout kampt sinds haar geboorte met een stoornis, waardoor de rechterkant van haar lichaam niet naar behoren werkt. “Ik kan mijn rechterarm niet goed buigen en lopen gaat moeilijk”, licht ze toe. Pesterijen maakten haar middelbare schooltijd extra zwaar, maar dat heeft ze inmiddels van zich afgezet. “Sinds ik begon met wielrennen heb ik al zo veel bereikt, dat pakt niemand mij meer af”, stelt de wielerfanate.

Toeval

Ellis ontdekte haar wielertalent twee jaar geleden bij toeval. “Mijn ouders namen mij mee naar een paralympische talentendag. Daar kunnen invalide jongeren proberen welke sport bij hen past”, legt ze uit.

“Ik kon kiezen tussen atletiek, boogschieten en wielrennen. Een boog vasthouden lukt niet door mijn handicap, om over rennen en springen maar te zwijgen. Daarnaast zit wielrennen in mijn familie. De keuze stond dus al vast”, zegt de Vossemeerse. “Fietsen lukte wel, omdat daar andere spieren voor nodig zijn.”

Talent

Na Ellis’ eerste rondjes op de fiets was het voor de scout op het paralympische evenement al snel duidelijk. “Hij vond dat ik talent had en nodigde mij uit om te komen trainen!” Dat de Vossemeerse beschikt over een flinke dosis wielertalent, valt niet te ontkennen. Ze behaalde nationale en internationale titels en reed vorige week slechts dertig seconden onder de wereldtop bij een tijdrit in Keulen.

Haar teammaatje Natasja Koops-Dubbeld laat weten dat Ellis daarna compleet uitgeput was. “Nu moet ze goed gaan uitrusten, want over twee weken knallen we de berg op!”

Tempo

De Alpe d’HuZesmedewerkster maakte de beroemde tocht al vijf keer en meent dat die met niets te vergelijken is. “De Alpe d’HuZes is geen wedstrijd, maar een heel ander soort rit. Het respect is voor alle deelnemers even groot, of zij nou één of zes keer de berg beklimmen”, deelt Natasja mee. Over twee weken helpt zij Ellis de Alpe d’Huez op. “Als Ellis eenmaal op gang is, blijft ze gaan. Omdat ik de route al ken, help ik haar bij het aanhouden van het juiste tempo.”

Ellis beschrijft haar teammaatje al haar ‘kanon’, maar ook als haar rem. “Als het even tegenzit, kan Natasja mij als geen ander aansporen om harder te gaan. Voor mijn eigen bestwil fluit ze mij ook terug als ik de lat te hoog leg. Het is goed om iemand te hebben waar je van op aankan”, meent het twintigjarige wielertalent.

Uitdagingen

Ellis kan haast niet wachten om de Alpe d’Huez te beklimmen en zoekt nu al naar de volgende uitdaging. “Ik wil mijn grenzen blijven verleggen”, verklaart ze. “Niet alleen binnen de wielersport, maar ook in mijn leven.” Ellis stopte na het plotselinge overlijden van haar moeder met school.

“Ik zat niet goed in mijn vel en had mijn leven niet meer op de rit”, zegt de Vossemeerse. Inmiddels heeft ze weer grote ambities. “Omdat ik zelf veel gepest ben met mijn handicap, droom ik ervan om kinderen te helpen die het moeilijk hebben.”