Saver gaat onkruid bestrijden met heet water

Afvalinzamelings- en reinigingsbedrijf Saver gaat het onkruid voortaan te lijf met heet water. 

Er is voor deze vorm gekozen omdat vanaf 31 maart 2016 het glysofaat, dat veel wordt gebruikt in chemische middelen om onkruid te verdelgen, niet meer is toegestaan. 

Saver heeft daarom een proef gedaan met verschillende mogelijkheden en één van de proefgebieden was De Schans in Halsteren.

In datzelfde gebied wordt nu de methode gepresenteerd waarmee Saver uiteindelijk het onkruid in Bergen op Zoom, Woensdrecht, Halderberge en Roosendaal gaat bestrijden.

Uitproberen

Wethouders Patrick van der Velden (Bergen op Zoom) en Hans Wierikx (Halderberge) stonden woensdag te popelen om de nieuwe voertuigen van Saver eens uit te proberen. In het totaal zijn er twee zogenaamde 'Holder' voertuigen uitgerust met zogenaamde 'Wave' machines.

Dit apparaat zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd bijna tot het kookpunt. "Deze machines werken op een uiterst effectieve manier en er is goed nagedacht over hoe het allemaal zo zuinig mogelijk werkt. Zo wordt er afvalwater van fabrieken gebruikt als het nog warm is", legt Rob Basten, directeur van de leverancier van de voertuigen desgevraagd uit.

De ene machine heeft twee handsproeiers waarmee Saver medewerkers gericht het onkruid kunnen besproeien met het warme water. De tweede heeft een sproeikop voorop zitten.

Door middel van sensoren wordt er gekeken naar de plekken waar onkruid staat en alleen op die plekken wordt er water gesproeid. Op deze manier wordt er ook geen water verspild.

 

Tip de redactie