Drents ganzenparadijs redt 128 Bergse ganzen

De gemeente Bergen op Zoom ziet af van het vangen en doden van 128 ganzen. In plaats daarvan worden zij ondergebracht bij Aka’s Ganzenparadijs. 

Dat maakte wethouder Patrick van der Velden bekend toen hij vanuit twee verschillende actiegroepen zo’n 1.900 handtekeningen overhandigd kreeg. Hij zegde eveneens toe bij vergelijkbare situaties in de toekomst ook Aka’s Ganzenparadijs te zullen inschakelen.

Zowel Trudy Suijkerbuijk, bewoonster van De Markiezaten, als de vriendinnen Frida, Wanessa en Merel, die samen het comité Actie Tegen Bont vormen, waren de afgelopen weken in actie gekomen tegen het besluit van de gemeente om 128 overlastgevende ganzen te vangen en te doden.

Waar Suijkerbuijk koos voor een online petitie, gingen de drie jonge meiden langs de deuren in hun wijk rond de Kleine Melanen om te vragen wat de mensen vonden van het plan van de gemeente. "98,5 procent is het niet eens met het doden van de ganzen", laat Frida de uitslag van hun onderzoek zien.

In totaal spraken de meiden 256 mensen. De internetpetitie van Suijkerbuijk werd door 1646 mensen ondertekend.

Ganzenbescherming

Van der Velden toonde zich niet blind voor alle kritiek. Hij nodigde beide actiegroepen uit op het stadskantoor voor een onderhoud. Daar legde hij uit dat de gemeente dacht goed te doen door de overlastgevende ganzen te doden.

"Natuurlijk had er veel eerder iets gedaan moeten worden. Dan had het nooit zover gekomen met de overlast. We hebben advies ingewonnen en zijn uitgekomen bij een gespecialiseerd bedrijf, dat goed staat aangeschreven", legde hij uit.

De wethouder gaf vervolgens aan blij te zijn met de inspanningen van de actievoerders. "Dankzij Trudy zijn we in contact gekomen met de Ganzenbescherming. Met Trizin Hof van de Ganzenbescherming hebben we nu afgesproken dat de ganzen terecht kunnen bij Aka’s Ganzenparadijs in Drenthe", meldde Van der Velden.

Toezegging

Hof zegt blij te zijn dat hij de ganzen kan redden. "We zijn allemaal levende wezens, we moeten elkaar respecteren. De ganzen hebben bij ons vier hectare ruimte en komen niets te kort." Toch waren de meiden van Actie Tegen Bont er nog niet direct gerust op.

"Maar wat gebeurt er dan als er over een jaar weer teveel ganzen zijn?", wilde Frida weten. Van der Velden zegde toe ook dan Aka’s Ganzenparadijs in te schakelen, wat de meiden tevreden stelde.

Kosten

Ondanks de toezegging van Van der Velden ging bij Trudy Suijkerbuijk de vlag nog niet uit. "Ik vind het nog steeds jammer dat de ganzen wegmoeten. Ik ga ze oprecht missen", bekende ze.

Ook heeft ze nog een punt van zorg. "De gemeente had tweeduizend euro uitgetrokken voor het bedrijf, maar Trizin krijgt alleen zijn kilometers vergoed. Dat vind ik niet helemaal kloppen", zei ze wat bedrukt. Suijkerbuijk is daarom een actie gestart, waarbij ze oproept om Aka’s Ganzenparadijs financieel te ondersteunen.

Van der Velden gaf aan dat de gemeente nog een contract heeft met het bedrijf. Mocht de gemeente zonder kosten onder het contract uitkomen, dan zal dat geld gebruikt worden voor extra maatregelen om de populatie beheersbaar te houden.

Tip de redactie