Bergse burgemeester Petter flirt met Gent

Bergen op Zoom gaat de banden met Gent aanhalen. Burgemeester Frank Petter was onlangs op kennismakingsbezoek in de Oost-Vlaamse stad en ontdekte daarbij veel overlap in thema’s, die ook voor Bergen op Zoom belangrijk zijn.

Zowel Petter als zijn Gentse collega Daniel Termont zien duidelijke kansen voor verregaande samenwerkingsverbanden.

Petter is erg enthousiast over zijn bezoek aan Gent, waar hij woensdag 4 mei werd ontvangen door burgemeester Termont.

"Bergen op Zoom is misschien een beetje een klein broertje van Gent. De Vlaamse stad heeft maar liefst 250.000 inwoners, waarvan 70.000 studenten, terwijl de hele gemeente Bergen op Zoom 70.000 inwoners telt", toont hij zich onder de indruk van de Vlaamse havenstad.

Overlap

De Bergse burgervader nam het initiatief voor het bezoek aan de Vlaamse stad.

"Eerder heb ik al een bezoek gebracht aan de vier grote Zeeuwse steden Goes, Middelburg, Vlissingen en Terneuzen om te komen tot een gezamenlijke agenda voor de zuidwestelijke delta. Nu doe ik ook de Vlaamse steden aan", legt hij uit.

Doel van de bezoeken is volgens Petter om gemeenschappelijke thema’s met elkaar te delen en daarin de samenwerking op te zoeken. In Gent vond hij opvallend veel overlap met Bergse thema’s.

"We hebben met elkaar gesproken over de economische structuurversterking en de kansen voor de biobased economie, die ook in Gent erg groot is. Daarnaast blijkt dat Gent al erg ver is in afvalverwerking. Ook op het gebied van burgerparticipatie kunnen we veel van elkaar leren", vat Petter samen.

Geen stedenband

Met een breed scala aan overlappende thema’s, lijkt een nieuwe stedenrelatie in de maak. Toch wil Petter zo ver niet gaan.

"We hebben nu een officiële stedenband met Oudenaarde (België) en Szczecinek (Polen) en een vergelijkbare relatie met Edmonton (Canada). Onze ambitie is niet om dat aantal uit te breiden. Dat neemt niet weg dat we kansen zien voor samenwerking met Gent, waar hopelijk de komende tijd mooie dingen uit voort komen."

Tip de redactie