Rijksmonumenten Dinteloord voorzien van informatieborden

De Hervormde Kerk en het voormalige gemeentehuis in Dinteloord werden donderdag voorzien van informatieborden. 

Willem van Opdorp, voorzitter van Cultuurhistorische Vereniging Den Nyen Aenwas van Nassau, had de eer de bordjes op te hangen. 'De toeristen die hier rondlopen, kunnen zo iets leren over de Dinteloordse geschiedenis', aldus Van Opdorp. 

Cultuurhistorische Vereniging Den Nyen Aenwas van Nassau kwam twee jaar geleden met het idee voor informatiebordjes op de Hervormde kerk en het voormalige gemeentehuis. 'De Dinteloordse haven trekt veel toeristen. Die maken regelmatig een wandeltocht door deze kant van het dorp en blijven dan staan bij de oude gebouwen', zegt Van Opdorp. 'Omdat bij de haven ook nog extra hotels zijn gebouwd, was er vraag naar informatiebordjes. Nu weten de toeristen tenminste waar ze naar kijken.'

Rijksmonumenten

Volgens de voorzitter hoefde de cultuurhistorische vereniging tot haar eigen verbazing zelf niet veel bij te dragen aan de informatiebordjes. 'We hadden ze al besteld, maar omdat de Hervormde Kerk en het voormalige gemeentehuis in 1971 de rijksmonumentenstatus kregen, liet de ANWB ons weten dat zij tweederde van de kosten op zich nemen.' De voorwaarde voor de financiering was het laten drukken van een ANWB- en rijksmonumentenlogo op het bordje. 'Dat was natuurlijk geen probleem', aldus Van Opdorp.

Bombardementen

De Hervormde Kerk werd ontworpen door bouwmeester en architect Van Swieten. De bouw werd voltooid in 1693. In 1944, middenin de Tweede Wereldoorlog, werd het historische gebouw grotendeels verwoest door zware bombardementen. Aart de Wit, naar eigen zeggen een geboren en getogen Dinteloorder met een grote passie voor de kerk, kan de klappen nu nog horen. 'Ik zat tijdens het bombardement in de kelder onder de kerk', laat hij weten. 'En toen de kerk in 1948 herbouwd werd, stond ik hier ook.'

Het voormalige gemeentehuis werd in 1830 in gebruik genomen en raakte eveneens zwaarbeschadigd tijdens het bombardement van 1944. Twee jaar later werd begonnen met de restauratie die in 1949 voltooid was. Het pand deed tot de gemeentelijke herindeling in 1997 dienst als gemeentehuis. 'In de jaren daarna bood het onderdak aan de Rabobank en een school', zegt Willem van Opdorp. In het voormalige gemeentehuis is nu een verzekeringskantoor gevestigd.

Wandelroute

Hakim Tampoebolon, voorzitter van de dorpsraad, meldt dat de twee nieuw bevestigde bordjes wellicht deel gaan uitmaken van een Dinteloordse dorpswandeling. 'De twee rijksmonumenten staan nu automatisch op elke ANWB-route, maar dat zijn niet onze enige mooie gebouwen. In de toekomst willen we daarom een wandeltocht gaan uitzetten.' Tampoebolon weet nog niet precies langs welke punten de route gaat lopen, maar heeft al wel een aantal ideeën. “Dit is de mooiste kant van het dorp. Naast de rijksmonumenten en natuurlijk de haven staan hier nog meer kerken en een authentieke villa uit de Jügendstill.”

Tip de redactie