De politie is woensdag de woning van Klaas Otto binnengevallen voor een groot financieel onderzoek naar witwassen. Zo’n veertig agenten zijn ter plaatse om de hele woning te doorzoeken.  

Volgens de politie zijn er verdenkingen van witwaspraktijken, maar is er nog geen aanhouding verricht. 

Geldhond

Het onderzoek gebeurde onder leiding van de Officier van Justitie. Bij het onderzoek is ook een speciaal team van de landelijke eenheid aanwezig om verborgen ruimten op te sporen. Daarnaast werden een geldhond en digitaal specialisten van de politie ingezet.

“We zijn vooral op zoek naar waardepapieren, contant geld en andere kostbaarheden”, licht een politiewoordvoerder toe. 

Hij bevestigt dat de bewoner van de riante woonwagen op het kamp aan de Rijsselbergen in de Bergse wijk Noordgeest toebehoort aan ‘een mede-oprichter en ex-generaal van de outlaw motorbende No Surrender.   

Aanzienlijke uitgaven

De 48-jarige bewoner viel op bij financiële rechercheurs, omdat zijn uitgaven niet overeenkomen met zijn inkomsten.

Volgens de politie gaat het om aanzienlijke uitgegeven bedragen, zonder legale verantwoording. "Het vermoeden bestaat dat die transacties zijn uitgevoerd middels illegaal verkregen geld afkomstig van criminele activiteiten." 

De huiszoeking had vooral als doel om bewijs voor die stellingname te vinden. Naast de inval in de woonwagen in Bergen op Zoom heeft de politie ook een pand in Oosterhout doorzocht. Daar zou eveneens administratie van de bewoner aanwezig zijn.