Grote behoefte aan woonvoorziening voor jongeren met ASS

Angelique Rootsaert uit Welberg wil graag dat er een woonvoorziening komt in Steenbergen voor jongeren met ASS.

Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is een verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme. Volgens het CBS heeft een kleine drie procent van de Nederlandse kinderen een vorm van ASS. Angelique Rootsaert uit Welberg heeft een zoon die autistisch is. Ze weet als geen ander dat veel autisten niet geheel zelfstandig kunnen leven en dat er altijd begeleiding nodig is. 

Het is al lange tijd achterhaald dat alleen mensen met een verstandelijke handicap autistisch zijn. Er zijn autisten met een verstandelijke beperking, maar er zijn ook autisten die een hoge intelligentie hebben. In ieder geval zijn een aantal kenmerken bekend.

Het zien, horen en ruiken wordt op een andere manier verwerkt. Ze hebben oog voor detail. Ze zijn eerlijk en recht door zee. Ze analytisch en hardwerkend. Het zijn kenmerken die Angelique Roosaert bekend voorkomen.

Beginfase

Haar zoon Dylan (17) heeft ASS. Hij heeft structuur nodig, niet persé een 24-uursbegeleiding, maar zelf vrijetijdsbesteding invullen kan hij niet. Als moeder weet ze dat hij op een dag naar woonbegeleiding toe moet, maar in Steenbergen en omgeving is er nog niets voor jongeren met ASS.

Ze wil hier verandering in brengen en roept mensen op die haar willen helpen om een plan te maken. Angelique Rootsaert: “We staan nog helemaal aan het begin. Het is belangrijk dat er een voorziening komt voor jongeren met autisme.”

Dagstructuur

Na de geboorte van Dylan had ze het nog niet door, maar bij een filmpje toen hij zeven maanden oud was, wist ze het. “Ze hebben geen gezichtsuitdrukking en geen inlevingsvermogen”, laat ze weten. Inmiddels heeft ze veel cursussen gevolgd en heeft ze in de loop der jaren veel hulp gezocht.

Het heeft haar veel wijzer gemaakt en ze is tot de conclusie gekomen dat een specifieke woonvoorziening voor jongeren met ASS erg nodig is. Rootsaert: “Ik denk dat er meer mensen zijn met dezelfde behoefte voor hun kinderen. Aan de buitenkant zie je het niet en toch hebben ze een dagstructuur nodig.”

Begeleiding

Het is bekend dat mensen met ASS een beperkt aantal interesses hebben. “Boodschappen doen gaat niet altijd goed”, laat Angelique Rootsaert weten. “Dan moet hij bijvoorbeeld mayonaise halen, maar dan staan er te veel soorten. Zodra er verandering is, slaan ze dicht.” Waar haar zoon Dylan erg goed in is, is het omgaan met een computer.

Omdat hij ontzettend precies is, kan hij hard werken en werkt hij van opdracht naar opdracht. Maar die opdrachten moet hij wel krijgen. Anders gaat het niet goed. En om deze begeleiding gaat het precies. Wel gewoon kunnen functioneren in de maatschappij, soms zelfs beter dan de gangbare mens vanwege een hoge precisie, maar met structuur en met zo min mogelijk veranderingen tussendoor.

Oproep

Om plannen uit te kunnen gaan werken voor een woonvoorziening voor jongeren met ASS, wil Angelique Rootsaert graag dat mensen reageren. Rootsaert: “Ik roep mensen op om een start te kunnen gaan maken.” Mensen kunnen zich melden bij Angelique Rootsaert via iarootsaert@gmail.com

Tip de redactie