Taalcoach Elvira Hage helpt statushouders participeren in de samenleving

De manier waarop de gemeente Tholen nieuwkomers laat participeren in de samenleving is onlangs door de Vereniging Nederlandse Gemeenten als voorbeeld beschikbaar gesteld aan andere gemeenten.

Uit het plan van aanpak blijkt dat de eerste prioriteit ligt bij het leren lezen, maar vooral ook spreken, van de Nederlandse taal. Taalcoach Elvira Hage (49) uit Sint Philipsland is één van de vijftien vrijwilligers in de gemeente Tholen die zich inzet om met name statushouders wegwijs te maken. "De Nederlandse taal is een ontzettend moeilijke taal."

Boodschappen doen, kinderen naar school brengen, televisie kijken of een foldertje lezen. Het zijn alledaagse zaken die een stuk lastiger worden als je de Nederlandse taal niet beheerst. Daarom is de gemeente Tholen ongeveer een jaar geleden gestart met het begeleiden van nieuwkomers in de vorm van taalcoaches.

"Als je de Nederlandse taal niet spreekt, begin je meteen met een achterstand", legt Elvira Hage uit. "Wij bereiden ons als Nederlanders altijd goed voor als we op vakantie gaan. We kunnen goedemorgen of goedenavond zeggen, en we weten hoe we de rekening moeten vragen in de buitenlandse taal. Maar, deze mensen zijn vertrokken uit hun land zonder te weten waar ze terecht zouden komen."

Sociale activering

Om de statushouders deel uit te laten maken van de Thoolse samenleving is het volgens Sylvia Rook, coördinator van het vrijwilligersteam, belangrijk dat de mensen na hun inburgeringscursus niet meteen los worden gelaten, maar opgenomen worden in de gemeenschap.

Een term die Rook aanhaalt is ‘sociale activering’, wat simpelweg inhoudt dat je als autochtoon eens een praatje maakt met iemand die de Nederlandse taal (nog) niet helemaal machtig is. "Door eens een praatje te maken of een spelletje te spelen zorg je ervoor dat deze mensen op een ongedwongen manier het vertrouwen krijgen om eens Nederlands te spreken, ook al maken ze fouten."

Boodschappen

De begeleiding die de taalcoach geeft varieert per vrijwilliger. Zo gaat Elvira Hage op zaterdag boodschappen doen met een mevrouw. “Daar ben ik ongeveer twee jaar geleden mee begonnen. Wij weten bijvoorbeeld wat een Granny Smith of een Elstar is, maar er staat geen bordje bij waar ‘appel’ opstaat.”

Inmiddels gaan de beide vrouwen ieder hun eigen weg in de supermarkt, en komen ze elkaar in de gangpaden weleens tegen. "Ze kan nu zelf boodschappen doen en betalen." Sommige statushouders zijn analfabeet en hebben nooit geleerd om te schrijven of te lezen. Zij beginnen vanaf het begin met het leren van de letters, daarna leren ze woordjes als ‘maan, roos en vis’.

"Het leren van het schrift laten we over aan de professionals", vertelt Rook. "Een taalcoach hoeft dan ook niet erg goed te zijn in de Nederlandse taal, zolang je de taal spreekt kan je een statushouder al helpen."

Aanmelden

Hoewel er al vijftien vrijwilligers zijn die zich inzetten als taalcoach voor de statushouders, kan de gemeente Tholen nog meer vrijwilligers gebruiken. De vrijwilligers bepalen zelf hoeveel uur in de week zij aan de begeleiding besteden. "Ik doe het nu wat rustiger aan, maar ik ben er normaal zes uur per week mee bezig", vertelt Elvira.

Twee avonden in de week helpt ze de statushouders vanuit huis. "En op zaterdag doen we samen boodschappen, maar die moet ik toch al doen." Sinds kort zijn er ook taalcoaches aanwezig op het gemeentehuis. "Er wordt soms wat lacherig gedaan over allochtonen die fouten maken met de Nederlandse taal, maar om de taal te leren, daar hebben ze jou voor nodig", besluit Sylvia Rook.

Tip de redactie