Zwaarbeschadigd appartementencomplex Bergen op Zoom niet gesloopt

De woonruimtes die na de aangestoken brand in appartementencomplex Goudbaard onbewoonbaar werden verklaard, worden niet gesloopt. 

"Dankzij innovatieve beton- en staalhersteltechnieken kan de draagconstructie worden gerepareerd en de ingezakte vloer hersteld", meldt wooncorporatie Stadlander. De werkzaamheden gaan deze maand nog van start.

Het appartementencomplex Goudbaard raakte in oktober 2015 zwaar beschadigd door een aangestoken brand in de parkeerkelder. De draagconstructie bij de felste brandhaard raakte zo zwaar beschadigd, dat de twaalf appartementen erboven het label ‘rood’ kregen en daarmee onbewoonbaar werden. 

De ondersteuningen van de zestien woonruimtes ernaast raakten niet beschadigd, maar volgens Stadlander kon daarin niet meer veilig gewoond worden.

"Herstelwerkzaamheden of sloop van de rood gelabelde appartementen zou de balans in het aangelegen deel verstoren. Daarom werden alle 28 woonruimten onbewoonbaar verklaard", aldus de woningcorporatie. "De vloer op de begane grond zakte ook in door de hitte. Daarnaast smolten rioleringsbuizen en elektriciteits-, gas-, waterleidingen."

Onderzoek

Stadlander laat weten dat uit onderzoek blijkt dat de 28 appartementen toch niet gesloopt hoeven te worden. "Diverse specialisten en bouwkundigen oordelen dat de ingezakte vloer en de beschadigde draagconstructie hersteld kunnen worden met innovatieve beton- en staalhersteltechnieken."

Volgens de woningscorporatie zijn haar experts en die van de schadeverzekeraar het na aanvullend onderzoek en overleg met de bouwkundigen en specialisten eens geworden over de herstelwerkzaamheden en het plan van aanpak.

Werkzaamheden

Het inrichten van de bouwplaats start in de tweede helft van mei. De steunpilaren in de parkeergarage hoeven maar deels hersteld te worden.

“Het raamwerk van van de draagconstructie waar de appartementen rusten, blijkt bij nader inzien beperkt te zijn aangetast”, meldt Stadlander. “Vanwege de veiligheid moet het constructief herstelwerk in de parkeergarage wel in een specifieke volgorde worden uitgevoerd."

Gestript

Drie appartementen boven op de begane grond worden volledig gestript. De keukens, binnenmuren, vloerbedekking en -verwarming worden, net als het sanitair, vervangen. De wooncorporatie geeft aan dat alle nutsleidingen in de twaalf zwaarbeschadigde appartementen worden vervangen.

Volgens haar geldt dat ook voor de rioleringsbuizen tegen het plafond van de parkeergarage en de door roet vervuilde buitengevel.

“De gevel over de eerste twee woonlagen aan de achterkant wordt vervangen en alle 28 appartementen worden, net als de gezamelijke ruimten, grondig gereinigd. Een gespecialiseerd bedrijf stort zich op de ventilatie- en afzuigkanalen.”

Informeren

Stadlander verwacht dat de herstel- en schoonmaakwerkzaamheden in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond worden. “We gaan buren en de 38 bewoners die eind november terugkeerden naar hun woning maandelijks informeren over onze planning en de voortgang van de werkzaamheden”, belooft de woningcorporatie.

Daarnaast wil zij de parkeerdruk in de omgeving verlichten. “De bedoeling is dat nog voor de zomer negentien parkeerplaatsen in de parkeergarage weer in gebruik genomen kunnen worden.”

Tip de redactie