De Stichting Roparun beleeft dit jaar haar 25ste editie en alweer voor de twintigste keer doorkruist de estafetteloop Ossendrecht. 

De festiviteiten in het dorp sluiten aan op het zilveren jubileum. Zo is het thema van dit jaar: Zilveren feest met toeters en bellen.

In het holst van de pinksternacht van zondag 15 mei op maandag 16 mei, rond 02.00 uur verwacht Comité Doorkomst Roparun Ossendrecht (CDRO) het eerste team te verwelkomen samen met de Ossendrechtse bevolking in het blinkend zilver.

“Altijd weer een kippenvelmomentje als de teams doorkomen”, vertelt een enthousiaste P.P. van Beers, prominent lid van CDRO. Met toeters en bellen wil het dorp zich nadrukkelijk laten horen. De zilveren versieringen langs de route verwijzen expliciet naar het zilveren jubileum van Roparun.

Verder worden de bomen langs het parcours behangen met rood-witte decoraties. Ook de huizen worden niet vergeten, zoals elk jaar zijn er ruim 300 banieren beschikbaar in de rood-witte kleuren van de Brabantse vlag.

Roparunnerstad

“We bedenken ludieke acties en doen van alles met één doel voor ogen, namelijk Roparunnerstad worden en daarmee het prijzengeld in de wacht slepen voor de goede doelen die wij ondersteunen”, aldus Van Beers. De doelen voornoemd willen de kwaliteit van leven van mensen met kanker verbeteren.

Na vijf jaar wil Ossendrecht graag de titel Roparunnerstad weer verwerven en dat willen ze doen door drie troeven in te zetten. Allereerst de joker waar niemand omheen kan, vervolgens zal er op zondagavond 15 mei vanaf 23.00 uur, in afwachting van het eerste team, tot maandagochtend 02.00 uur een daverend feest georganiseerd worden door de drie nieuwe kasteleins in het dorp met live-muziek, een dj en een feestzanger.

De derde en laatste troef betreft de burgervader van de gemeente Woensdrecht, Steven Adriaansen, die mee zal lopen met het team van de l‘Oslopers. Vanuit Ossendrecht doet naast de l ’Oslopers ook het team van Burgt & Co mee.

Praalwagens

Dit is nog niet alles. Het CDRO pakt dit jaar uit met verlichte praalwagens, muziekstandjes en blaaskapellen. De beroemde brug van Bartlehiem zal niet ontbreken op de Markt waar twee door de wol geverfde sprekers de teams zullen aanmoedigen in samenwerking met de Ossendrechtse verenigingen en de patiënten van de Daniël den Hoed kliniek. Deze laatsten zijn er al jaren bij en ook dit jaar worden ze verwend in de tot feesttent omgedoopte kiosk.

Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, ontvangt elk teamlid uit handen van de zilveren dames uit het bellenblaoscafé een fraaie medaille, vergezeld van een doorkomstboekje waarin vervat alle activiteiten die Ossendrecht organiseert inzake de Roparun. De fietsers in een team krijgen elk een fraaie toeter.

Op de vraag of men op schema is zegt Van Beers gevat en met een vette glimlach op het gezicht: “We passen elke dag de planning aan, dus we zijn op schema.”