Bergse kritiek op Woensdrechtse ‘springschans’ valt verkeerd

De Woensdrechtse wethouder Hans de Waal is niet gediend van de Bergse kritiek op de drempel op Woensdrechts grondgebied op de Antwerpsestraatweg. 

“Laat ze zich daar maar bezig houden met Bergen op Zoom en niet met Woensdrecht", luidt zijn commentaar. 

Gevaarlijk

De Bergse VVD'er Gertjan Huismans trok eerder al aan de bel over de drempel. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd voordat er een ernstig ongeval gebeurt op de Antwerpsestraatweg.

“Met name in de avonduren is er sprake van een regelrecht gevaarlijke situatie, omdat de drempel nauwelijks zichtbaar is vanuit een rijdende auto. De drempel is niet verlicht, er zijn geen optische tekens en de waarschuwingsborden staan op een te korte afstand om tijdig te reageren. De drempel werkt daardoor als een springschans in de donkere uren.”

Huismans wijst ook op de aanwezigheid van de fietspaden langs de Antwerpsestraatweg. “Ik zag al diverse bandensporen in de berm van auto’s die verrast werden door de drempel en blijkbaar de macht over het stuur zijn verloren. Fijn zo’n ecotunnel om een egel te redden, maar het is hier wachten op een ongeluk met personen.”

Eisen

Huismans droeg zijn gemeentebestuur daarom op om in actie te komen en vroeg ook of Bergen op Zoom het wel eens is met de aanleg van de drempel. Wethouder Patrick van der Velden stelde dat de drempel niet voldoet aan de wettelijke eisen.

“Dit type snelheidsremmers kan men toepassen in een zestig kilometer zone en dient dan om de driehonderd meter aangelegd te worden. Eén enkele snelheidsremmer op een lange rechte afstand voldoet niet aan die eisen en kan leiden tot verkeersonveilige situaties.”

Volgens een gemeentewoordvoerder van Bergen op Zoom is er inmiddels al ambtelijk overleg geweest en zal er wellicht ook bestuurlijk nog een gesprek plaatsvinden over de Woensdrechtse drempel. “Praktijk en theorie verschillen immers soms van elkaar. We willen samen zorgen voor de veiligheid van alle weggebruikers.”

Niet aangepast

De Woensdrechtse wethouder Hans de Waal, verantwoordelijk voor de aanleg van de faunapassage en drempel, zit echter niet te wachten op de Bergse bemoeienis.

“Laat ze daar zich bezig houden met Bergen op Zoom in plaats van met Woensdrecht. De drempel voldoet aan de wettelijke eisen en zal dus ook niet aangepast worden.”

Tip de redactie