Zonovergoten wielerronde Nieuw-Vossemeer goed bezocht

De 68ste wielerronde van Nieuw-Vossemeer kreeg een speciaal warm tintje.

Niet alleen door de felle zonnestralen, maar ook door een onverwachte uitreiking van een Zilveren Wiel aan Jan Akkermans, een speldje van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. Hij organiseert de wielerronde in Nieuw-Vossemeer reeds 50 jaar. Reden om hem te eren als verrassing. De verschillende teams reden hun 60 km en 90 km door de hitte van 28 graden Celsius. Ze rijden liever door warmte dan door regen en kou.

Janneke van Doorn (19) uit Utrecht is voor het eerst ingedeeld bij de Elite-Vrouwen/Belofte, het Vrouwen Criterium. Ze heeft de smaak te pakken in Nieuw-Vossemeer. Van Doorn: “Volgend jaar ga ik zeker weer meedoen.” Ze vindt het weer fantastisch. Haar gezicht drupt nog na van de zweetdruppers. De warmte deert haar niet. “Regen en kou is minder prettig. Ik hebben liever dit weer. Dit weer is fantastisch.”

Wielrenvirus

De zomerse sferen op het warm gereden en zon gebrande asfalt brengt meer mensen op de been. Het is een Tour de France in het klein met veel publiek dat kampeert met tuinsets en parasols aan de zijlijn van het parcours. John Akkermans, zoon van Jan Akkermans en voorzitter van de Stichting Wielerclub Nieuw-Vossemeer, weet als geen ander wat het wielrennersbloed met je doet.

John Akkermans: “Ik kom uit een wielrennersfamilie. Het is gewoon een virus. Mijn vader zat er vroeger al bij. Ik heb zelf ruim 25 jaar gefietst en mijn neefje Lars fietst nog. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan.”

Valpartij

Fietsen mag dan erg leuk, ontspannend en sportief zijn, een beetje bikkel moet men wel zijn om in de wielersport door te zetten. Het neefje van John Akkermans en de kleinzoon van Jan Akkermans, Lars Akkermans (18), deed een dag voor de wielerronde van Nieuw-Vossemeer nog mee aan een andere wielerwedstrijd in Yerseke. Hij is hevig gevallen. Hij was erg gewond aan benen en heup.

John Akkermans: “De vellen hingen eraan, maar vandaag fietst hij gewoon weer mee.” En passant straalt Jan Akkermans met zijn nieuwe onderscheiding de Zilveren Wiel en wacht rondemiss Debby Kools, met bloemenboeketten en doosjes tomaten van Hoogerbrugge tomatenkwekerij uit Lepelstraat, om de winnaars te feliciteren.

Winnaars

Na de huldiging van de Elite-Vrouwen/Belofte geeft burgemeester Ruud van den Belt het startsein voor de volgende ploeg, de 36 rondes voor Elite-Mannen/Beloften Criterium. Van den Belt: “Ik wist niet dat het zo’n heuglijke dag zou worden. Er zijn zoveel mensen met mooie ideeën.”

De Grote Prijs Merijntje Gijzen in de 68ste edite van de wielerronde in Nieuw-Vossemeer ging naar Ronan van Zandbeek uit Schijndel. In de categorie (B)-Amateurs/Sportklasse/Junioren Criterium werd Erik Dekker uit Hedel eerste. En bij de Elite-Vrouwen/Belofte-Vrouwen Criterium won Tessa Neefjes uit Wervershoof.

Tip de redactie