Weinig overtredingen op leeftijdsgrens alcohol

De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen, Tholen en Woensdrecht hebben in 2015 slechts een handvol boetes uitgeschreven aan horecazaken, winkels en sportkantines die zich niet hielden aan de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol. 

In totaal hebben de vier gemeenten 628 zaken gecontroleerd. Daarbij zijn 34 waarschuwingen uitgedeeld en kwam het slechts in vijf gevallen tot een bestuurlijke boete.

2015 was het eerste ‘volle’ jaar dat de vier gemeenten samenwerken op het gebied van de Drank- en Horecawet. Die schrijft voor dat jongeren pas vanaf achttien jaar alcohol mogen drinken en kopen. De vier gemeenten hebben in de zomer van 2014 samen een poule opgezet, waarbij zij hun buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) aan elkaar uitwisselen.

Onopvallend

Door de samenwerking kunnen steeds andere toezichthouders ingezet worden bij de controle van een verkooppunt. De meeste controles vinden namelijk plaats op basis van ‘onopvallende waarnemingen’, waarbij de controleurs zich tussen het uitgaanspubliek mengen en zo proberen vast te stellen hoe er wordt omgegaan met het schenken van alcohol aan jongeren.

Beheerders

Op die manier konden 39 overtredingen worden opgemerkt. In de meeste gevallen hebben de ondernemers of beheerders een waarschuwing gekregen, maar in vijf gevallen leidde de verkoop van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar tot een boete.

Tip de redactie