Op stadspark Kijk in de Pot en voormalig militair terrein, had donderdag 5 mei het jonge Bergs organisatiebedrijf ‘Plein de Vie’ voor de eerste keer gezorgd voor het Bevrijdingsfeest Happy Day’s dat werd bezocht door vele bezoekers.

Happy Day’s is een bevrijdingsfeest en evenement dat in Bergen op Zoom in deze vorm nog niet bestond maar na deze geslaagde editie niet meer weg te denken zal zijn.

Bevrijdingsdag wordt al jaren in diverse grote Nederlandse steden uitbundig gevierd, soms in grote vorm met vele bekende artiesten en grote podia. Romano Groffen en Alice Potter Stolwerk van event-, creatie en organisatiebedrijf ‘Plein de Vie’ vonden dat het tijd werd dat ook Bergen op Zoom meer aandacht moest schenken aan Bevrijdingsdag en organiseerde voor de eerste keer bevrijdingsfeest Happy Day’s.

“Herdenken op 4 mei doen wij heel veel in Bergen op Zoom, maar het vieren van de bevrijding te weinig”, zegt Alice. “Wij wilden juist een feest organiseren, allereerst in een wat kleinere vorm waar vooral vrijheid, gezelligheid, lekker eten en drinken centraal staan,” vertelt Alice verder. “Het moest een feest worden waar men de vrijheid van nu kan vieren in de stijl van vroeger”, zegt Romano. Jong en oud hebben ook duidelijk Bevrijdingsdag kunnen vieren dit jaar in de Scheldestad, want er was voldoende te doen op het feestterrein op de Kijk in de Pot. ‘Plein de Vie’ had gezorgd voor een mooi feest programma vol vertier en verschillende muziekgezelschappen en artiesten.

Canadian Snack

Het eerste verhoogde grasveld op stadspark Kijk in de Pot was gevuld met vele stijlkramen waaruit verschillende leuke producten verkocht werden. Bijvoorbeeld in het ‘Hollandse Lekkernijen Straatje’ konden de bezoekers genieten van poffertjes, frietjes, popcorn en suikerspin. Natuurlijk had Romano Groffen er ook voor gezorgd dat zijn beruchte puddingkoeken geproefd konden worden en lekker worstenbrood. ’s Middags hebben vele feestgangers meegedaan met de Canadian Picknick. Het werd een smulpartij met heerlijke typische Canadese lekkernijen. Voor Happy Day’s had Romano een speciale koek, de Canadian Snack, gemaakt en gebakken waar verschillende Canadese kenmerken in verwerkt zijn. Hij was al eerder als bakker benaderd door de organisatie die de bevrijding in oktober in Bergen op Zoom viert, om een speciale koek te produceren voor dit feest. De koek is gevuld met amandelspijs, pudding, diverse noten en Ahorn siroop. De koek is mooi geglaceerd en natuurlijk siert er een Canadees vlaggetje bovenop de koek.

Zonnig programma

“De locatie Kijk in de Pot is voor een evenement als dit heel erg geschikt, omdat het ook geschiedkundig ook veel betekenis heeft en veel dingen georganiseerd kunnen worden”, zegt Romano Groffen. Tijdens het klauteren en klimmen door de kinderen op het grote springkussen en meedraaien in de leuke draaimolen konden de ouders genieten van de optredens van Wachtpost XIII, Maggie Monroe en Persi Swing Collective. Het werd eerste Bergse Bevrijdingsfeest Happy Day’s werd letterlijk in het zonnetje gezet en daardoor kon iedereen nog meer genieten. ‘Plein de Vie’, de organisatie van Happy Day’s bedankt alle deelnemers, bedrijven en vrijwilligers die aan het evenement mee hebben mee hebben gewerkt. BIJDRAGE HANS DE BOT