Leerlingen uit groep 8 van Basisschool De Zonneberg uit Kruisland zijn sinds gisteren in Tenerife voor het EK First Lego League. 

De kinderen keken al sinds het najaar uit naar de unieke ervaring.  Anna, Fenne, Laura, Marcel, Robin en Veerle vormen samen het team X-Landers 6.0. Zij maken een reis die ze ongeacht het resultaat op het EK nooit zullen vergeten.

Robot

De First Lego Leaugue (FLL) is een wedstrijd waarbij technisch onderlegde kinderen worden uitgedaagd om te denken als technisch wetenschapper. In de voorrondes bouwden de X-Landers een robot die tijdens de wedstrijd opdrachten uitvoerde. Zij gaven daar ook een presentatie bij.

Trashtastic

De X-Landers 6.0 maakten ook een prototype van een mobiel afvalbakje en doopten die 'Trashtastic'. Het afvalbakje voor op de fiets is in het kader van het thema ‘afval’ gemaakt van gerecycled plastic. Dat zamelden de leerlingen zelf in. Vervolgens zochten zij een bedrijf dat op een ecologische manier aan de productie wilde meewerken.

Wildcard

De Zonnebergschool doet dit schooljaar voor de zesde keer mee aan de FLL, vandaar de naam X-Landers 6.0. De First Lego League start elk najaar met een regionale wedstrijd in Breda. Tot hun eigen verbazing wonnen de X-landers die. De volgende stap was de Beneluxfinale in Venlo. Daar kreeg het team een wildcard voor het Europees Kampioenschap op Tenerife. 

Ruud van Kaam, leerkracht en coach van de X-Landers, realiseerde zich dat een retourtje Tenerife niet zichzelf financiert. Met een massale sponsoractie werd op ludieke en inventieve manieren geld ingezameld voor de reis en het verblijf. Daarna dichtte de gemeente Steenbergen het tekort door een aanzienlijk bedrag te sponsoren. 

Training

“Wij kijken er heel erg naar uit”, vertellen Veerle en Fenne namens hun team. “We trainen heel vaak, de laatste week elke dag. We hebben de programmering van onze robot, Dingetje 3.0, verbeterd en moeten onze presentatie in het Engels doen. Daar oefenen we ook op." 

De ouders van de kinderen gaan mee naar Tenerife. "Het is ook een beetje vakantie, want we gaan gave dingen doen!” Meneer Ruud liet zijn auto al overspuiten in gifgroen, de kenmerkende X-Landerkleur.

Het verloop van de gebeurtenissen op Tenerife is te volgen via Facebook en Twitter. Meer informatie is te vinden op www.x-landers.com.