Burgers moeten makkelijker informatie kunnen krijgen wanneer zich een nucleair incident voordoet.

Dat vindt D66- Kamerlid Stientje van Veldhoven. Naar aanleiding van een reeks incidenten bij de kerncentrale in Doel sprak ze maandag met het bestuur van Bergen op Zoom.

In de aanloop naar het Tweede Kamerdebat over nuclaire veiligheid op 24 mei bespreekt Van Veldhoven hoe er met de zorgen in de regio moet worden omgegaan.

D66- kamerlid Van Veldhoven spreekt tijdens de bijeenkomst in het stadhuis met bestuurders vooral over de communicatie van kerncentrale Doel.

Bij incidenten is die volgens Van Veldhoven niet voldoende. Volgens haar worden de zorgen bij burgers daardoor alsmaar groter.

Verwoord

Raadslid Evert Weys is het daarmee eens en laat weten dat de gevoelens in de regio verwoord moeten worden.

"Vertrouwen vanuit de burgers is nodig, omdat de veiligheid van de kerncentrale niet alleen een zaak van België is."

"Het is ook van regionaal belang, een lijntje op de kaart als landgrens verandert daar niets aan. Als er iets misgaat, zijn de gevolgen ook hier te merken", aldus Weys.

Communicatie

Van Veldhoven vindt dat er een onafhankelijk communicatiepunt moet komen dat bij incidenten informatie naar buiten brengt.

"Wanneer een probleem zich voordoet bij de kerncentrale in Doel, moeten burgers direct duidelijkheid krijgen."

Dat gebeurt nu alleen nog maar via de website van de centrale en twitter. Die informatie geeft nooit een volledig beeld. Daardoor weten burgers niet waar ze aan toe zijn."

Controle

Om de zorgen van burgers weg te nemen, moet er volgens Van Veldhoven meer toezicht vanuit Nederland komen.

"Als er een reactor wordt stilgelegd, moet Nederland kunnen meekijken bij het proces. Experts kunnen de probleemanalyse en oplossingen controleren en zo met zekerheid zeggen of er veiligheidsrisico’s zijn of niet."

De D66’er meent dat de veiligheidsregio een belangrijke factor is in het communicatie- en controleproces.

Afspraken

Als België de kerncentrale Doel in gebruik houdt, moet er volgens Van Veldhoven goed gekeken worden naar internationale afspraken.

"Duitsland wil dat België met de gezondheidsraad serieus gaat kijken naar veiligheid van de kerncentrale en met concrete afspraken komt. Als die afspraken gemaakt zijn, moeten alle omliggende landen worden betrokken bij de handhaving."

De Nederlandse overheid heeft volgens het D66- kamerlid extra jodiumtabletten ingekocht en belooft dat er een distributieplan komt, maar daar is tot nu toe weinig van terecht gekomen.

"Tijdens het debat op 24 mei ga ik daarom vragen waarom het plan nog niet in orde is", zegt Van Veldhoven.

Alternatieven

"Er moet actief worden nagedacht over alternatieve energievoorzieningen voor België", zegt het Tweede Kamerlid.

"Het argument is nog te vaak dat onze zuiderburen geen andere mogelijkheid hebben dan de kerncentrale in gebruik te houden, maar de internationale veiligheid heeft de prioriteit."

Daarom vindt Van Veldhoven dat Nederland hulp moet bieden aan België bij het zoeken naar alternatieven voor de kernenergie.