De 20e editie van de Kunstroute Tholen op 29 en 30 april droeg als thema: Waterwereld. 

De deelnemende beeldende kunstenaars, dichters, musici en jeugd lieten zich op artistieke en verrassende wijze inspireren door dit tot de verbeelding sprekende rijk. Op tal van locaties in het pittoreske stadcentrum kon het publiek genieten van hun exposities en optredens.

De opening van de vierde lustrumeditie van de Kunstroute Tholen geschiedde donderdagavond door burgemeester Ger van de Velde-de Wilde in de Grote of Onze Lievevrouwekerk. De burgemeester prijst Tholen waar het gaat om kunst en cultuur.

1500 stappen route

De inmiddels traditionele ‘1500 stappen route’ heeft haar lange bestaan te danken aan de vrijwilligers die zich elk jaar opnieuw belangeloos inzetten voor het kunstevenement en niet te vergeten de enthousiaste deelnemers en degenen die een expositielocatie ter beschikking stellen. Onder de bijna 40 kunstenaars bevonden zich drie gastkunstenaars.

De gastexposities in de Gasthuiskapel kwamen van beeldend kunstenares Veronie Rens, beeldhouwer en glaskunstenaar Jan Rens en de artistieke sieradendesigner Inge Rens. Tot het expositiemateriaal van Veronie behoorden onder meer de beelden die symbool staan voor de Vrijwilliger van het Jaar in de gemeente Tholen, het Groot dictee der Thoolse taal en Klein Zieltje. Op poëtisch terrein was er weer veel geschreven schoonheid te bewonderen.

Elf dichtkunstenaars wisten op geheel eigen wijze het thema in hun werk te verweven. Angeliena Huis kreeg een prijs voor het mooiste gedicht. De 20e Kunstroute Tholen is muzikaal omlijst door wederom een grote verscheidenheid aan musici. Op beide dagen speelden er organisten in de Grote kerk, maar ook in het oude stadhuis, de Rooms Katholieke kerk en in Kunstcentrum Tholen lieten koren, groepen en ensembles van hun beste kant horen.

Jeugd

De Stichting Kunstkring Tholen pakte met de jubileumeditie extra uit voor de jeugd. Naast de muzikale voorstelling van Peter en de wolf en Kids in Concert was er ook de Elektruck, een oude stadsbus die is omgebouwd tot een mobiele digitale muziekwerkplaats. Deze stond op de Markt.

Kinderen en jongeren mochten er kennis maken met de mogelijkheden van de computer in combinatie met geluid en muziek. Ter ere van de 20e Kunstroute werd er een combinatie gemaakt met poëzie. De resultaten zijn op de website van de Elektruck geplaatst. Leerlingen van verschillende basisscholen in Tholen verdiepten zich met verve in het thema Waterwereld.

Hun creaties waren te bezichtigen in de Grote kerk. En daar bleek ook nog eens hoe sterk de kracht is van nieuwsgierigheid, want die ene kijkdoos met een pracht van een waterwereld, moest en zou door iedereen gezien worden.

Na twee decennia weet het kunst- en muziekminnend publiek het stadshart van Tholen blindelings te vinden zodra de Kunstroute Tholen geopend is. De deelnemers genieten altijd van de belangstelling. Echter, er klonk van verschillende kanten een minpuntje. Veel edities vielen samen met Koninginnedag.

Nu deze nationale feestdag en de Kunstroute niet gekoppeld waren, was dat volgens bezoekers en deelnemers toch van invloed op de altijd uitgelaten en vrolijke sfeer. Sommige kunstenaars stelden het ook te merken aan de wat mindere belangstelling.