Het korps van HSV de Edelkarper/Spro sleepte deze week de wereldtitel kustvissen in de wacht op het strand in het Belgische Westduine.

"Natuurlijk komt er een beetje geluk bij kijken, maar het is vooral een kwestie van kennis", stelt Arjan Rijnberg uit Oud-Vossemeer. Hij zette de prestatie neer samen zijn plaatsgenoot Remco Geuze, Eric Goossen uit Bergen op Zoom, de Oud-Gastelse Jan Stam, en Remi Lindhout uit Sint-Maartensdijk. De finale van het WK zou eigenlijk gehouden worden in het Belgische Blankenberge, maar werd vanwege een storm verplaatst.

Zestien korpsen uit negen landen deden op het WK een gooi naar de wereldtitel. Bij kustvissen bestaat ieder korps uit vijf vaste teamleden, een reserveteamlid en een coach. Die verzamelt informatie over het weer, de stroming en andere omstandigheden. Gedurende de wedstrijd geeft de coach de gegevens door aan de vissers in zijn team.

Zij gebruiken die informatie om zoveel mogelijk vis te vangen. De jury kent naar gelang het gewicht van de vissen punten toe. Het team dat uiteindelijk de meeste punten binnenhengelt, wint. Het wereldkampioenschap telde in totaal vier wedstrijden, die elk vier uur duurden.

Gunstige storm

Het korp sloot de eerste wedstrijd op het strand van Knokke af met een derde plaats. De tweede en de derde wedstrijd in Heist eindigde het korps als tweede. Voor aanvang van de finale stonden de leden van HSV de Edelkarper nek-aan-nek met het Portugese korps Olhos de Alqua. Dat team viste in de finale achter het net.

Volgens Arjan droeg de storm van deze week daaraan bij. “Door de storm van deze week was er op het vastgestelde parcours in Blankenberge niet te vissen”, vertelt hij. “De golven waren te hoog en de stroming te sterk. Het weer was echt heel slecht.”

Vanwege het slechte weer werd de finale van Blankenberge naar Wenduine verzet. “Wij kennen het water daar en de Portugezen niet. Het zou kunnen dat wij daarom betere resultaten behaalden”, zegt Arjan. “Waren wij in Portugal geweest, dan waren de rollen omgedraaid.”

Kennis

Arjan benadrukt dat de winst niet aan louter geluk te danken is. “Het is vooral een kwestie van kennis”, aldus de sportvisser. “Je moet rekening houden met de goede aassoort, onderlijnen, het soort lood, noem maar op.” Hij laat weten dat het korps twee weken geleden al naar de Belgische kust vertrok om te gaan trainen.

“Dat is nodig om te weten waar zandbanken liggen, hoe de stroming staat en wat de goede stekken zijn." Het korps van HSV De Edelkarper/Spro verdedigt de wereldtitel volgend jaar in Frankrijk. “De vorige keer toen we daar waren, werden we kampioen. Dat wil voor nu niks zeggen, want we moeten eerst gaan trainen.”

Wat Arjan wel zeker weet, is dat hij en de andere korpsleden nooit in zoet water zullen gaan vissen . “We vissen ons hele leven al in zout water, dat is ons met de paplepel ingegoten.”