Onder grote belangstelling is vrijdagmiddag de eerste fase van het nieuwbouwproject ScheldeVesting in Bergen op Zoom feestelijk geopend.

Samen met ontwikkelaars, Bolton Ontwikkeling en ERA Contour, overhandigde wethouder Patrick van der Velden aan een aantal toekomstige bewoners de symbolische sleutels van hun woningen aan de Nieuwe Kaai en de Waterveste.

De ontvangst met een kort verblijf in het Proeflokaal Spiritum aan de Rijtuigweg heeft veel weg van een reünie. Er heerst een zeer ontspannen sfeer onder de vele toekomstige bewoners van de wijk in aanbouw. Ze blijken elkaar al enkele keren eerder te hebben ontmoet en hebben elkaar over en weer veel te vertellen en te vragen.

De wandeling over natte nog nauwelijks begaanbare straten van het bouwterrein, waar de toespraken en officiële handelingen worden verricht, verloopt dan ook even gezellig als langzaam.

Bouwstijlen

De woordvoerder van Bolton Ontwikkeling feliciteert alle aanwezige nieuwe bewoners met hun nieuwe woningen, die de komende weken geleidelijk zullen worden opgeleverd. Nieuwe woningen die geheel zijn gebouwd naar de individuele wensen van de eigenaren.

Vanaf het allereerste ontwerp is het project vormgegeven in samenspraak met de nieuwe bewoners. Zij bepaalden in drie workshops samen de stijl, en daarna elk hun eigen woning. Lopende door de nieuwe buurt is dat dan ook duidelijk zichtbaar.

Er is een grote variëteit aan bouwstijlen en gebruikte kleuren die voortdurend de aandacht trekt van vele voorbijgangers.

Openingshandelingen

Alvorens over te gaan tot de officiële openingshandelingen feliciteert wethouder Patrick van der Velden alle aanwezige nieuwe bewoners. “Ik zie vooral enthousiaste gezichten en waarom ook niet. We zitten hier in een uniek stukje van Bergen op Zoom, dat weer perfect past bij De Kaai. Als ik acht jaar geleden de keus had gehad om op deze plek een nieuw huis te kopen dan had ik dat zeker gedaan”.

Verder sprak Van der Velden woorden van dank uit aan de ontwikkelaars en Helmig Makelaardij. “Jullie hebben er samen voor gezorgd dat de ideebeelden die we met z’n allen voor dit stukje hadden, ook zijn gerealiseerd”. Daarna reikt Van der Velden aan vier nieuwe bewoners de sleutels van hun woningen uit waarna ook nog enkele linten worden doorgeknipt.

Na een korte wandeling over het bouwterrein kunnen de gasten terug naar het Spiritum. Daar wordt geproost op de feestelijke momenten van die middag en al het woonplezier dat hen nog te wachten staat.

Waterveste

Buurt Waterveste ligt tussen de Rijtuigweg en een deel van de muur van Bastion Gadelière, de exacte plaats waar de Engelsen in 1814 de stad op de Fransen veroverden. Die historische muur fungeert binnenkort als kade, zo’n 3 meter boven het water, waaraan woningen en een langzaamverkeerroute komen.

Een blikvanger, midden in binnenstedelijk gebied. Beneden, op waterniveau, komt een bijzondere wandelmogelijkheid, Vanaf de grens met buurt Smitsvest begint een houten looproute, die helemaal langs de buurten Waterveste en Nieuwe Kaai zal lopen. Hierdoor kan iedereen al wandelend het water, de vestingmuren en kades van dichtbij ervaren.