Over een paar weken is het weer zover dat de Koos Moerenhout Classic verreden wordt; dit jaar voor de zesde keer.

Op zaterdag 28 mei worden, net als bij de voorgaande edities, weer duizenden toerrijders verwacht om een supermooie rit te fietsen door het West-Brabantse en Zeeuwse land. Daarbij hebben de deelnemers de keuze uit vier afstanden, te weten 85, 130, 170 en 205 km.

Koos Moerenhout bedacht en ontwikkelde eind 2010, na het beëindigen van zijn profwielercarrière, plannen voor een dergelijke toer. De eerste KMC, in 2011, werd meteen een groot succes. In de loop der jaren is de toertocht alleen nog maar bekender en populairder geworden onder wielerfanaten.

Het aantal deelnemers liep in al die jaren op van 1500 tot 2700. De KMC staat onder deelnemers dan ook vooral bekend als een veilige en gezellige toertocht, mede door de goede verzorging bij de diverse posten onderweg.

Toename

“Wat we zien is dat de amateurwielersport steeds populairder wordt”, vertelt Koos Moerenhout opgewekt bij hem thuis aan de keukentafel. “In samenwerking met TC De Fatuur hebben we er een vast evenement van weten te maken dat uit de hele regio en zelfs daarbuiten deelnemers trekt. We zien een duidelijke toename van de belangstelling, ook van vrouwelijke deelnemers."

"Dat geldt niet alleen voor onze Classic, maar ook voor toertochten elders in de regio en het land. Om belangstelling te trekken wordt er vooral rondom de start en finish ook van alles georganiseerd op de Markt hier. Dat trekt dan weer het nodige publiek, en dus gezelligheid en levendigheid in het centrum van Steenbergen.”

Uitdaging

Opzet van Koos was destijds om amateurcollega’s mee te laten genieten van de min of meer vaste trainingsrondjes die Koos rijdt in West-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. “Ik wil de mensen laten zien dat de omgeving van Steenbergen een perfecte fietsregio is, die rijk gevarieerd is en relatief veilige wegen kent.

Het landschap varieert van een waterrijke omgeving met open, overzichtelijke wegen tot de aantrekkelijke bosrijke omgeving met interessante hoogteverschillen van de Brabantse Wal. Polder, water, bos; alles komt voorbij tijdens de diverse afstanden.”

Daarbij moeten steevast imposante waterwerken als de Philipsdam, Oesterdam, Zeelandbrug of Neeltje Jans met natuurlijk de nodige Beauforts aan wind erbij als aanzienlijke hobbels overbrugd worden. Een ware uitdaging voor de wielerfanaat dus, maar gezien de keuzemogelijkheid in afstanden eigenlijk voor iedere min of meer getrainde coureur wel te doen.

Namen

De KMC heeft zich ook van meet af aan verbonden met een lokaal of regionaal goed doel en dat zal ook dit jaar weer het geval zijn. Zo ging in het verleden een groot gedeelte van de opbrengst naar bijvoorbeeld Ankie Stoer, SDW of het Thomashuis.

Regelmatig maken grote namen uit de wielersport hun opwachting bij de KMC, zoals enkele jaren geleden nog Jan Janssen en Marianne Vos. Bij terugkomst op de Markt krijgen alle deelnemers een welverdiende maaltijdsoep aangeboden.

Tegelijkertijd zijn daar de hele dag, tot ’s avonds 9 uur, diverse leuke activiteiten te beleven zoals live-optredens van de Primurkus en zanger Chris Antonissen.